Pop in Dordt. Een boek van Bert Besemer, eens popjournalist van dagblad De Dordtenaar.

DORDRECHT. Pop in Dordt 1960 – 1990 Pop in Dordt 1960-1990 geeft een overzicht van dertig jaar Dordtse popmuziek. Dit boek van de hand van Bert Besemer schetst een beeld van de vele bands en muzikanten die in deze periode in Dordrecht actief zijn geweest. De popgeschiedenis van Dordrecht in de periode 1960-1990 is in te delen in vier perioden. De Indorock; de Hollandse sound van de gitaargroepen; de beatgroepen en psychedelische bands en de bands, die in een later stadium beïnvloed werden door country, soul, blues, hard-, symfonische-, jazz- en countryrock, reggae, ska en new wave-muziek. Dit alles komt uitgebreid in dit boek aan bod door middel van beschrijvingen van de groepen, de historie, de samenstellingen van de bands, de muzieksoort en de resultaten die zowel nationaal als internationaal werden geboekt. Ex-popjournalist Bert Besemer heeft hiervoor gebruikt gemaakt van zijn omvangrijke archief, artikelen en recensies uit de plaatselijke en nationale pers en een groot aantal interviews met Dordtse muzikanten, die in de periode 1960 – 1990 intensief met het maken van popmuziek bezig zijn geweest.

De popmuziek kwam in de jaren zestig van de vorige eeuw in Dordrecht op. De broers Dicke, The Zipps, waren namen in het begin. Weekblad Merwesteyn en dagblad De Dordtenaar hadden zelfs een poppagina in de krant. Sommige groepen kregen ook landelijke aandacht.

De Dicke Broers traden onder verschillende namen op tot 1977 hun slotoptreden in Bibelot aan het Steegoversloot. The Zipps waren eerder gestopt, maar kwamen weer terug onder leiding van Philip Elzerman, die zelfs zijn moeder op 90 jarige leeftijd nog mee kreeg naar een rockoptreden in Bibelot.

Video: RTV Rijnmond