Inclusie en diversiteit centraal in OOI! talkshow

Op donderdag 20 februari stond de uitzending van OOI! in het teken van inclusie en diversiteit. Presentatrice Roeqayyah Kariman ging in gesprek met verschillende gasten en ervaringsdeskundigen over hun persoonlijke ervaringen en uitdagingen.

Open gesprekken over identiteit en acceptatie

Een van de eerste gasten was Spughetti Temp, die openhartig vertelde over haar coming-out en de reacties van haar omgeving. Ze gaf aan dat dit een moeilijke periode was waarin ze veel obstakels moest overwinnen.

Aan tafel zat ook Carmen van der Klooster, die de hele talkshow aanwezig was. Samen met Roeqayyah, Spughetti en zanger Romay (Romeo Schotsberg) besprak zij de invloed van de zeven vinkjes-maatschappij en de nog steeds bestaande stigma’s rond het uit de kast komen. Carmen merkte op: “Ik denk dat haast iedereen er een mening over heeft, maar die alleen veilig achter de laptop of telefoon durft te uiten. Dat is het probleem.”

Het gesprek kreeg een emotionele wending na een video van TikTokker Defano Holwijn, waarin hij vertelt waarom hij Nederland als een racistisch land ervaart. Romeo deelde een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die van school wisselde na herhaaldelijke racistische opmerkingen van klasgenoten. “Ga lekker kip eten!” was een van de kwetsende opmerkingen die ze regelmatig te horen kreeg. Ondanks gesprekken met de schoolleiding, besloot het gezin dat een nieuwe school de beste oplossing was.

Mansplaining en genderstereotypen

Halverwege de talkshow werden de gasten gewisseld. Romeo en Spughetti maakten plaats voor Nikita Beerling, die openhartig vertelde over haar strijd met angststoornissen, identiteit en het verlies van vriendschappen. “Ik hoef ze ook niet meer te zien. Als zij er niet voor mij zijn, dan ik ook niet voor hen,” zei ze resoluut.

Daarnaast schoof Rosalique Pearl Stolker aan, die als queer vrouw op haar werk vaak te maken heeft met vooroordelen en genderongelijkheid. Het onderwerp mansplaining – het ongevraagd uitleggen van zaken aan vrouwen alsof ze het zelf niet begrijpen – kwam uitgebreid aan bod. Rosalique gaf als voorbeeld hoe haar na een keukenbrand werd uitgelegd dat bakpapier kan vlam vatten. Nikita voegde hieraan toe hoe ze als skateboarder vaak wordt onderschat: “Mannen willen het me uitleggen, terwijl ik beter ben dan zij!”

Een komische video over advies aan mannen zorgde voor een luchtig moment. Nikita grapte: “Nou, dan heb je aan een bordje niet genoeg!”

Inclusie in de praktijk: uitdagingen en acceptatie

In de uitzending werd ook Serafiel Frank ingebeld. Hij beschreef zichzelf als een transgender gay man met Angolese roots, autisme en ADHD. Serafiel vertelde over hoe hij hiermee omgaat en welke reacties hij krijgt. “Bij sollicitaties zeg ik altijd dat ik autisme en ADHD heb, anders komen ze er toch wel achter,” lichtte hij toe.

Serafiel Frank belde in in de uitzending.
Serafiel Frank belde in in de uitzending.

Tot slot werd de actualiteit besproken, met als heet hangijzer de afschaffing van de abortuswet in de Verenigde Staten. De gasten waren hier fel over. Nikita uitte haar ongenoegen: “Iemand anders dan jijzelf zou nooit het recht mogen hebben om hierover te beslissen.” Ze voegde eraan toe: “Ik hoorde laatst weer een politicus zeggen dat er te weinig kinderen worden geboren in Nederland. Zorg dan dat er een wereld is waarin we een kind wíllen zetten.”

Samenvatting OOI!

Volledige eerste uur OOI!

Volledige tweede uur OOI!