Foto: Gertjan Kleinpaste
Wanneer je over het spoor vanuit Rotterdam en de trein vaart vermindert, is dat natuurlijk om volop te kunnen genieten van de prachtige Onze Lieve Vrouwekerk of Grote Kerk die boven alles uittorent in het historische centrum. Zeker zo markant is een ogenschijnlijk nietig pandje dat op de kop van de Kalkhaven staat; het Teerlinkpand.
Het pandje verkeert in een erbarmelijke staat. Dat stoort veel Dordtenaren al jaren. Zozeer dat er inmiddels een petitie is, al ruim 1000 keer ondertekend, die de gemeente oproept het pand te onteigenen.
De eigenaar, projectontwikkelaar Arie van Pelt, is in de publieke opinie de gebeten hond. Hij staat bekend als notoire dwarsligger. Al zijn het de dwarsliggers die het spoor recht houden. Ik sprak Van Pelt ooit en bij die gelegenheid vertelde hij mij een wijsheid die hij van z’n moeder had: “Als je de krenten uit de pap wilt, moet je veel pap eten”. We kennen hem vooral van de volume- en massabouw.
Toch vertrouw ik het deze man toe dit ‘krentje’, dat het Teerlinkpand zeker is, te renoveren tot een fraai en aantrekkelijk pand. De vraag is of dat het best gebeurt door het precies zo te laten als in de tijd dat in het pandje aan motoren werd gesleuteld. Soms is het beter een monument juist nieuwe accenten mee te geven en iets toe te voegen om de kwaliteit van het geheel te onderstrepen. Op die manier kijken wij bijvoorbeeld ook naar het 50kV-station nabij Villa Augustus.
Het verschil van inzicht tussen de gemeente en de eigenaar gaat over de wijze waarop dit pand, recht doende aan het monumentale karakter, een nieuwe betekenis en bestemming kan krijgen. Dan moet er van twee kanten water bij de wijn.
Het lijkt echter typisch Dordts om niet de eerste stap te zetten, maar met een zuur gezicht te volharden in het eigen idee. Een eventuele onteigening gaat dat niet oplossen en de weg daar naartoe duurt ongetwijfeld jaren. Die tijd resteert ons niet meer. Vroeg of laat is de schade immers onherstelbaar groot.
Je zou hopen dat de gemeente en de eigenaar, wellicht geholpen door een prijsvraag onder architecten voor een creatieve en gedurfde oplossing tot overeenstemming kunnen komen over een nieuwe bestemming en een grondige opknapbeurt voor dit gebouwtje, dat ik zelf als één van de meest markante plekjes van Dordt beschouw.