In 2017 is Michael de Jong opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame voor zijn levenslange inzet voor zijn muziek. Bij weinig singer-songwriters was het werk zo nauw verweven met het privéleven als bij de getormenteerde Michael de Jong.

DORDRECHT. In zijn slaap overleed dit weekend Michael de Jong (73), na een leven waarin hij tal van demonen bevocht. Daarover zong hij fel en ingeleefd.

Michael de Jong werd geboren in 1945 in Frankrijk. Zijn moeder was een Baskische, zijn vader was Gerben de Jong uit het Friese Easterein. Toen Michael vier jaar oud was, verkaste het gezin naar de Verenigde Staten, waar hij als achtjarige zijn school in brand zette. Vanaf zijn achttiende was hij daar actief als muzikant. De Amerikaanse De Jong belandde na allerlei omzwervingen in de Vogelbuurt in Dordrecht.

De Jong leidde een zwervend bestaan, speelde met groten als Albert King, John Lee Hooker, Van Morisson, Jimmy Reed en Jerry Garcia maar raakte door drank- en drugsgebruik ook in de goot.

Dat werd er aanvankelijk niet minder op toen hij naar Europa reisde, maar uitgerekend een liefde in Leeuwarden hielp hem van zijn verslaving af. Hij was wel besmet geraakt met hiv en hepatitis b. Zijn ellende bleek een goede voedingsbodem voor zijn scheppingsdrang. Hij maakte verscheidene albums, deels beïnvloed door de blues.

Zes keer interviewde Peter Bruyn hem voor Haarlems Dagblad. Uit ieder daarvan één opmerkelijke uitspraak.

2000: ,,Op de één of andere manier is er bij mij samen met het Aids-virus ook een schrijfvirus binnengeslopen.’‘

2002: ,,Ik heb nu zeven, acht keer met die dobbelstenen gegooid en telkens gewonnen. Je zou toch denken dat het een keer fout moet gaan en er twee enen op tafel liggen.’’

2004: ,,Geloof het of niet, maar ik moet voor 1100 Euro aan medicijnen in de maand slikken. Ben ik even blij dat ik een Nederlands paspoort heb en in het ziekenfonds zit. In Amerika was ik al dood geweest.’’

2006: : ,,Weet je, als ik straks op mijn doodsbed lig, dan kan ik toch maar mooi zeggen dat op twee na alle vrouwen waar ik wat mee gehad heb in mijn leven onder de dertig waren. En die hebben mij ook tot prachtige songs geïnspireerd. Zeg nou zelf.’’

2009: ,,Er zit misschien niet meer zo héél veel leven in mij, maar ik heb in ieder geval m’n gevoel voor humor nog,’’

2015: ,,Ik ben nu zeventig. Het zingen en spelen gaat mij nog steeds goed af, al schrik ik soms als ik mijzelf hoor hijgen tussen de nummers. En na het concert, nou dan ben ik ‘pretty much kapot’!’’

Zijn laatste plaat verscheen in 2016 en heette Requiem For The Lonely. “In mijn muziek zit veel pijn.” Na de Requiem For The Lonely- tour bleef Michael altijd muziek schrijven en incidenteel optreden. “That’s the nature of things.”

Video’s: RTV Ridderkerk

Op vrijdag 3 februari 2017 gaf singer-songwriter Michael de Jong een concert in Theater Het Plein in Ridderkerk in het kader van zijn Requiem for the lonely tour. De Nederlands-Amerikaanse singer-songwriter was bezig aan zijn afscheidstournee.