Wie vanuit Rotterdam met de trein Dordrecht aandoet, ziet vanaf de spoorbrug de Grote kerk onmiddellijk in al haar glorie. De onaffe toren is voor veel Dordtenaren, ook degenen die invloed hebben op het beleid, de maat der dingen. Een woontoren of een appartementencomplex mag er niet bovenuit reiken. Hoogbouw is veel politici een gruwel.
Nu wil ik van Dordrecht niet meteen een Manhattan aan de Oude Maas maken. Wel kijk ik af en toe met een schuin oog naar Rotterdam.
Het ontbreekt het Dordtse stadsbestuur aan lef en ambitie. Het ontbreekt hen ook aan een goed ontwikkelde visie op Dordrecht over pakweg twintig jaar. Het handelen van de Dordtse politiek wordt bepaald door de vurige wens straks 140.000 inwoners te hebben, liefst met een dikke portemonnee en de vertaalslag daarvan is dat er 10.000 nieuwe woningen nodig zijn. Die bouwt het huidige college van B&W liefst in het duurdere segment.
Omdat het stadsbestuur naast de wens de stad fors te laten groeien ook de wens heeft de polders groen en vlak te houden en niet vol te bouwen met villa’s, zal ieder bouwkaveltje in de stad zelf moeten worden ontwikkeld.
De groeiambitie past niet als we iedereen een huisje met een tuin gunnen. We zullen de hoogte in moeten. Ik kies in dat geval liever voor rank en hoog dan voor plompe rechthoekige dozen. Rondom ranke woontorens is ruimte om groen toe te voegen aan de bebouwde omgeving. Cruciaal tegen hittestress en voor de afwatering nu we steeds vaker forse buien zullen hebben.
Op Stadswerven, in delen van de 19e eeuwse schil, op de plek van Thureborgh of aan de Burgemeester de Raadtsingel zouden we in mijn ogen ervoor moeten durven kiezen met onze gebouwen de wolken te kietelen.
Niet op Rotterdamse schaal, schouder aan schouder. Wel goed gepositioneerde goed gekozen hoogte-accenten. Met een architectuur die bravoure uitstraalt en een 21ste eeuws decor vormt waarbinnen de beschutte historische binnenstad volledig tot haar recht komt.
Met een keuze voor echte hoogbouw lukt dat in mijn ogen beter dan met de plompe dozen waarmee we ooit de Spuiboulevard, het Achterom en het Bagijnhof hebben volgeplempt.