Afgelopen vrijdag sprak ik in Weekend Magazine Francis de Mik. Zij heeft een leuke winkel (Lades) in de Vriesestraat; ik verkoop “kraaltjes en sjaaltjes” zei zij daarover. Daarmee doet ze zichzelf tekort. Het is een heerlijke winkel vol leuke cadeautjes en accessoires. Zij maakt zich ongerust over de stad. Een aantrekkelijke binnenstad heeft namelijk ook die tientallen kleine lokale winkeltjes nodig. Ook straks als het gewone leven weer op gang komt. Ze was bezorgd dat er wellicht een nieuwe lockdown zou worden afgekondigd.

Sinds maandagavond 14 december weten wij dat die lockdown er is. Gisteren gingen de niet-essentiële winkels dicht voor een periode van maar liefst vijf weken. Vanaf 19 januari 2021 kunt u er pas weer terecht. Wat Francis de Mik al aangaf, is dat de ondersteunende financiële maatregelen vanuit de overheid veelal niet toereikend zijn. Veel ondernemers zitten echt met de handen in het haar en het water staat hen aan de lippen. De leegstand van winkelpandjes in de Dordtse binnenstad is al groot en, als een aantal ondernemers deze klap niet weet op te vangen, heeft dat mogelijk grote gevolgen voor de sfeer en de gezelligheid en voor de aantrekkelijkheid van onze binnenstad.

Spottend noem ik het Bagijnhof, de Sarisgang en het Statenplein wel eens het ‘Nieuwegein van Dordrecht’. Rechttoe, rechtaan. Winkelketens waarvan er dertien in een dozijn gaan. Natuurlijk heeft een middelgrote stad als Dordrecht ook die ketens nodig. Het trekt het winkelend publiek naar de binnenstad. Maar wat is de ‘couleur locale’ ongelooflijk belangrijk. Een paar jaar geleden verschenen er ineens stickers op etalages en winkeldeuren: ‘Shop Local’. Ik besteedde er destijds in Via Cultura Live, toen nog gezellig van uit een horecatent, aandacht aan. Die boodschap is in deze tijd belangrijker dan ooit tevoren. Het zou inderdaad op de billboards te lezen moeten staan: “steun elkaar, koop lokale waar”. De lokale ondernemers hebben in deze bijzonder lastige tijd uw steun heel hard nodig. Dus bestel af-en-toe een maaltijd boij één van de restaurants. Bestel een kerstmenu bij een lokale horeca-ondernemer. Koop een bierpakket bij uw stamkroeg. Bestel wijn bij één van de lokale wijnverkopers of bij de lokale slijter. Bekijk de website: shoplokaaldordrecht.nl en bekijk bij welke lokale ondernemers u ook via een webshop terecht kunt.

Wij hebben elkaar in deze stad hard nodig. De gehele culturele sector ligt op zijn gat. Het is natuurlijk triest dat de bioscopen weer dicht zijn, de musea de deuren gesloten moeten houden, de vele galerietjes hun kunst niet mogen tonen, theater en live muziek er niet is. Ook dat raakt heel veel zelfstandigen en projectmedewerkers ongelooflijk diep. De binnenstad zit nu ook op slot. Alle niet essentiële, vaak wel sfeerbepalende winkeltjes zien er doods uit tot 19 januari 2021. Kijk, waar mogelijk, om naar die lokale ondernemers waar u heel graag komt. Bezoek hen online. Steek hen een hart onder de riem. En verder: Blijf gezond!