O Dordrecht let op uw saeck

Het water komt! O Dordrecht let op uw saeck[1].

Beste inwoners van Dordrecht. Ik ben een weekje met vakantie in Limburg. Roermond om precies te zijn. Daar fiets ik langs de oevers van de Maas en de Roer. In het laatste geval heb ik zondag- en woensdagavond een bever zien zwemmen. Zomaar vanaf het fietspad langs een doorgaande verkeersweg zonder fluisterboot of kano. De bever is hier zo veelvuldig aanwezig dat mensen er al over spreken om op deze beesten te gaan jagen. Een bijzondere kijk op dit natuurverschijnsel dus. Maar daar wil ik het nu niet over hebben.

Jullie hebben inmiddels allemaal ook de berichtgeving over wateroverlast gehoord en gezien. Extreme regenval zorgde voor extreme waterafvoer via de rivieren. In ons geval dus de Roer en de Maas. Gelukkig heb ik weinig van het weer en het hoog water gemerkt. De buien gingen rakelings noord en zuid van Roermond langs en het water blijft vooralsnog keurig binnen de oevers van de rivieren. Waarom ik er dan toch over schrijf? Omdat mij vanmiddag tijdens een fietstochtje langs de oevers van Maas en Roer duidelijk werd welke hoeveelheden water met modder erin zich door de beddingen wrongen. Sommige campings en recreatieterreinen staan onder water. Een woonwijk gaat waarschijnlijk worden ontruimd vertelt een politieagent. Dat was alleen nog maar het gevolg van water van de lokale buien. Later komt het water uit de bovenstroomse gebieden in Duitsland, België en Frankrijk daar nog achteraan. En dat zou wel eens een zeer extreem hoge waterafvoer kunnen betekenen. Om dat te bedenken hoef je geen waterstaatskundige te zijn.

Maar als ik verder denk realiseer ik mij dat het water uit de Maas niet het enige rivierwater is dat langs Dordrecht stroomt. Ook het water uit de Rijn en Waal stromen langs onze stad. Ik ben geen ramptoerist maar wel bezorgd dat het water hoog tegen de Dordtse kades en dijken zal klotsen. Daarom zend ik jullie alvast dit bericht. O Dordrecht let op uw saeck. Ook na 801 jaar

 

[1] Vrij naar tekst uit Valerius’Gedenck-Clanck, 1626
Waarschuwing tegen het Spaans bedrog