Teerlinkpand (foto: Gertjan Kleinpaste

In mijn Facebook-herinneringen kwam deze week langs dat mijn wens voor 2020 was dat het Teerlinkpand eindelijk zou worden opgeknapt. Het gebeurde dat jaar niet. Het gebeurde in 2021 evenmin. Ook vorig jaar veranderde er niets aan dit magnifieke monumentje op dat magische plekje in Dordt.

Het is een publiek geheim dat Piet Sleeking en Arie van Pelt elkaar het licht in de ogen nauwelijks gunnen en dus niet snel tot een oplossing hebben kunnen komen. Nu er een nieuw College van B&W zit, zou er toch echt voortgang moeten kunnen worden geboekt. Laat 2023 nu dan het jaar worden waarin er een oplossing komt voor dit oude markante gebouw.

Dordrecht en monumenten, het is wel vaker een problematische combinatie. De Biesboschhal, De Berckepoort, De Oranjerie. Om er een paar te noemen. Bij de eerste twee liep de aanbesteding spaak. Bij de laatstgenoemde lukt het de gemeente en woningcorporatie Woonbron maar niet om tot een nette oplossing te komen. Het overleg gaat niet van een leien dakje. Het gevolg daarvan is dat die Oranjerie, gebouwd in 1861 als onderdeel van het parkachtige landschap Landgoed Dordwijk, inmiddels in deplorabele staat verkeert. Pijnlijk, zeker in het besef dat het gebouwtje met een fraaie inwendige gietijzeren dakconstructie een uniek pand is en een toonbeeld van het samensmelten van landschapsarcitectuur en bouwstijl.

Een stadsbestuur dat zelf zo slordig met monumenten omspringt, staat feitelijk met de mond vol tanden als het andere pandeigenaren maant zorgvuldig met hun monumentale panden om te gaan. Dat is onhandig in een stad die nogal wat monumenten kent en die zich bovendien graag afficheert als fraaie historische stad. Terecht natuurlijk! Dordrecht is een prachtige stad en wie vergaapt zich niet graag aan de prachtige historische binnenstad.

Ook daarom is het zaak zelf het goede voorbeeld te geven. Laat 2023 wat dat betreft het jaar zijn waarin het allemaal wel van een leien dakje gaat. Het jaar waarin De Berckepoort eindelijk wordt opgeknapt en een goede bestelmming krijgt. Het jaar waarin er een goed plan wordt ontwikkeld voor de fraaie Biesboschhal. Het jaar waarin Woonbron en de gemeente erin slagen overeenstemming te bereiken om De Oranjerie in oude luister te herstellen. En – last but not least – het jaar waarin nu eindelijk de strijdbijl tussen Van Pelt en de gemeente wordt begraven en ook voor het Teerlinkpand een oplossing wordt bereikt.

Ik wens alle trouwe bezoekers van deze site een gezond en gelukkig 2023 toe!