In 1884 schilderde Eugene Boudin zijn La Place Ary Scheffer, een van de werken die in 2005 in het Dordrechts Museum te zien was tijdens de tentoonstelling Dromen van Dordrecht. Buitenlandse kunstenaars schilderen Dordrecht 1850-1920. Het schilderij is sindsdien in bezit van het museum, een schenking van de vereniging Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum. Het hangt op het ogenblik op de tentoonstelling Schilderachtig Dordrecht. Een tijdreis door de stad, die vanaf 16 februari tot 1 juni in het museum te zien is.

Tijdens mijn bezoek aan de expositie, afgelopen zondag, na afloop van een boeiende lezing over de achtergronden van de tentoonstelling door conservator Sander Paarlberg, maakte ik mijn eigen tijdreis. Terug naar het eind van de negentiende eeuw, toen mijn overgrootvader een café uitbaatte aan de Visbrug, het huidige Centre Ville. Mijn grootvader werd daar in 1891 geboren. Zeven jaar nadat Boudin het Scheffersplein schilderde. Zou hij weleens koffie of een borrel hebben gedronken bij mijn overgrootvader, vroeg ik mij af. Dezelfde vraag stel ik soms als ik als stadsgids het verhaal vertel van Vincent van Gogh, die in het voorjaar van 1877 drie maanden in de Tolbrugstraat waterzijde woonde en werkte in de boekwinkel van Blussé & Van Braam, in het pand waar nu Luca is gevestigd. Vragen waarop ik nooit een antwoord zal krijgen, tenzij er ooit eens een zeldzame foto opduikt, maar de gedachte dat het best zou hebben gekund, stemt me al tevreden.

Ging het tijdens de tentoonstelling in 2005 om buitenlandse kunstenaars, bij Schilderachtig Dordrecht gaat het om kunstenaars uit alle wereldstreken, dus ook Nederlandse, die Dordt kwamen portretteren. De stad was zeer in trek vanwege haar schoonheid, ook al was het in de negentiende eeuw lange tijd ook een stad die veel armoede en verval kende.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het vorig jaar februari verschenen boek Schilders van Dordrecht door Sander Paarlberg en Pim Arts, een overzicht van topstukken uit het Dordrechts Museum en uit particulier bezit (W.Books). Een deel van de besproken kunstwerken wordt nu geëxposeerd, dus ook een aantal stukken uit particulier bezit, die anders niet te zien zijn. Een reden te meer om de tentoonsteliing te bezoeken.

Tijdens de lezing was er gelegenheid voor bezoekers om eigen kunstwerken met Dordt als onderwerp mee te nemen en te laten becommentariëren. Dat leverde een onverwacht groot aantal, soms verrassende, kunstwerken op. Mijn pasteltekening (zie afbeelding) van de Voorstraatshaven door de schilder/tekenaar Petrus Johannes Teunissen (1890-1958) heb ik wegens haar kwetsbaarheid maar thuisgelaten. De tentoonstelling ga ik beslist nog een keer bekijken.