In de voormalige Dordtse scheepswerf De Biesbosch wordt er met vereende krachten gebouwd aan een houten, vijftien meter lange tjalk – een uniek kunstproject. In september 2020 is het project Het project Rivier, boot, stad van de Schots-Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson van start gegaan. Het project komt tot een hoogtepunt wanneer het schip zich in het voorjaar van 2021 een weg baant door de straten van het Hofkwartier, van het Dordrechts Museum tot aan het Hof van Nederland. Vrijdagmorgen 09.00 uur spreekt Gertjan Kleinpaste in Via Cultura Weekend Magazine met de kunstenaar. Je kunt dit LIVE meemaken via RTV Papendrecht (radio) en RTV ATOS (radio) en de interactieve audiovisuele livestream van Facebook-groep “Via Cultura – over en uit!”
Het plan van Edward Clydesdale Thomson
Het Dordrechts Museum vroeg drie kunstenaars om een voorstel om de (wandel)route in het Hofkwartier een kunstzinnig karakter te geven. Er werd gekozen voor het plan van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson, die zich laat inspireren door de bijzondere geschiedenis van Dordrecht als handelsstad aan het water.
Gedurende een half jaar bouwt hij in zijn tijdelijke mega-studio in het voormalige DordtYart een tjalk naar historisch voorbeeld. De tjalk zal in het voorjaar, zwartgeblakerd, door de straten en stegen van het Hofkwartier worden getrokken. De route voert van de tuin van het Dordrechts Museum naar de binnenplaats van het Hof van Nederland. Het schip valt daarbij gecontroleerd uiteen en laat sporen na in de vorm van wrakstukken. Deze wrakstukken vormen de basis voor permanente kunstwerken, die naderhand de twee monumenten visueel met elkaar zullen verbinden.
Thuredrith
Dordrecht is ontstaan aan een plaats in het riviertje de Thuredrith die zo ondiep was, dat schepen er met mankracht doorheen moesten worden gesleept. Deze cruciale plaats tussen de binnenwateren en de open zee werd onder meer een centrum voor de handel in hout, dat in de vorm van vlotten van gebundelde boomstammen de stad bereikte. Ook de scheepsbouw bloeide en dat doet ze in deze regio nog steeds. Thomson sluit op deze geschiedenis aan.
Meehelpen aan een nieuw hoofdstuk van de geschiedenis Dordrecht?
Thomson richt zich met rivier, boot, stad op de vraag: “Hoe kunnen burgers zich niet alleen betrokken voelen bij de geschiedenis van hun stad, maar daar zelf een hoofdstuk aan toevoegen?” Daarom is een belangrijk element van dit project de deelname van Dordtenaren, uit alle lagen van de samenleving. Corona-maatregelen stellen hier helaas een aantal grenzen aan.
Je kunt als vrijwilliger, onder leiding van een professionele (boten)bouwer, meehelpen aan de bouw van de tjalk. Afstand houden kan goed. Deelname is echter beperkt mogelijk en de situatie verandert steeds qua organisatie van het werk en door Corona maatregelen. Neem tevoren daarom contact op via manuela@rivierbootstad.nl
Hopelijk kun je komend voorjaar als onderdeel van een team (denk aan wijken, families, verenigingen, werkkringen, etc.) meehelpen om de tjalk een stukje verder te verplaatsen.
Ook als bezoeker kun je getuige zijn van het project tijdens de bouw en de uitvoering. Neem in het geval van de bouw ook tevoren contact op manuela@rivierbootstad.nl
De gedeelde ervaring en het ontstaan van een nieuwe ‘urban legend’ staan centraal. Het project wil de verscheidenheid onderkennen van de mensen die anno 2020/2021 bijdragen aan de samenleving en de nooit stollende identiteit van de stad.
Bron: Dordrechts Museum; https://www.dordrechtsmuseum.nl/activiteiten/rivier-boot-stad