Dordrecht is van oudsher een stad van beeldende kunstenaars en dat is het nog steeds. Het Dordrechts Museum behoort tot de museale top van Nederland, waar keer op keer unieke tentoonstellingen plaatsvinden. Op het ogenblik is dat de grote overzichtstentoonstelling van Jan Veth (1864-1925), een geboren Dordtenaar die al op zeer jeugdige leeftijd ging studeren aan de Rijksacademie te Amsterdam en een van de toonaangevende Nederlandse kunstenaars werd aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Veth, die ook zijn sporen verdiende als kunstcriticus, legde zich vooral toe op portretschilderen. De tentoonstelling bestaat dan ook voornamelijk, maar niet alleen, uit portretten. Veth was echter niet zomaar een portretschilder, hij tilde het portretteren naar een uitzonderlijk hoog niveau. Daarvoor moet je een uitstekend observator zijn en over veel mensenkennis beschikken. De expositie draagt niet voor niets de titel Het oog van Jan Veth.

Naast schilder was Veth ook een begenadigd prentmaker. Op de expositie is dan ook een groot aantal etsen en litho’s van zijn hand te zien. Vaak waren het bevriende kunstenaars die hij portretteerde of modellen, meestal uit het Gooi. Veth woonde het grootste deel van zijn leven in Bussum. Een jaar voor zijn overlijden verhuisde het echtpaar naar Amsterdam. Daar schilderde hij als een van zijn laatste werken het uitzicht vanuit zijn atelier, een doek dat ook op de tentoonstelling aanwezig is.

Veth werkte ook veel in opdracht. Daarvoor moest hij soms maandenlang in het buitenland vertoeven. In die periode behartigde zijn vrouw, Anna Dirks, die hij op de kunstacademie had leren kennen, zijn zaken. Vrijwel dagelijks correspondeerde het echtpaar tijdens zo’n periode van afwezigheid. Die brieven zijn bewaard gebleven en in gedigitaliseerde vorm te lezen bij het Regionaal Archief Dordrecht. Zij leveren een schat aan informatie over het leven en werk van Veth.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een prachtig uitgevoerde catalogus verschenen, waarin een aantal artikelen die dieper ingaan op het leven, het werk en de ideeën van Jan Veth.

De tentoonstelling is nog tot 3 september te bezichtigen. Ga je voor 21 mei naar het Dordrechts Museum, dan kun je daar eveneens de fraaie tentoonstelling van de al vele jaren in Dordrecht woonachtige tekenaar Rein Dool bewonderen.

Foto: Kees Klok