Foto: Ina Rogge

Afgelopen donderdagavond volgde ik via de livestream weer eens een aflevering van ‘Via Cultura’ op de donderdagavond. Presentatie Tjarco van Raalte en co-host David Ariza Lora. ‘Één bubbel is geen bruis’, dacht ik heel even. In wat best een leuke uitzending was overigens.

Het idee van een ‘containercafé’ op de strook ingeklemd tussen Oude Maas en Dokweg is geweldig. De gemeente wil hier een parkje. Vraag een willekeurige ambtenaar wat een parkje is en voor je het weet ligt er een grasstrook, zijn er wat frivole borders met heesters, groeit er een boom en staan er wat bankjes met uitzicht op de rivier.
Nee, dan liever ‘Urban Space’. Het doortrekken van de sfeer rondom de skatebaan en de prachtige streetart en graffiti daar omheen. Ruimte voor een andere scène! Een wat rafeliger en ruiger parklint dat de zone langs de Dokweg, de skatebaan en ruimte bij de Zwijndrechtse brug en het kiezelsteen plateau tussen de rivier en het gebouw van EGM omvat. Niet aangeharkt, wel uitdagend en dynamisch.

M’n verbazing nam wel toe toen ik Boris Gunst hoorde over z’n idee voor een Centrum voor Hedendaagse kunst. Als het over De Berckepoort gaat, wordt het wiel steeds opnieuw uitgevonden en even zo vaak steekt het college van B&W dan de banden om die wielen lek. Het pand herbergde al eens ReGallery, Dordttalk wilde er wel wat, er ligt een prachtig plan voor een portretmuseum, Daantje ziet er wel brood in. Het lijken allemaal losse flodders waar men in gezamenlijkheid beter een salvo kan afvuren.

Duidelijk is dat De Berckepoort een logische verbinding zou kunnen zijn om een cultuurketting te rijgen die het Dordts museum, de Kunstkerk – alsjeblieft maak vaart met die kerk – the Movies, de Kloostertuin, het Hof van Nederland en De Berckepoort dus tot één van de mooiste culturele stekjes van ons land te maken. Het Dordts museum doet grootsteeds aan, heeft een prima reputatie en de andere plekken hebben volop potentie. Maar alweer een nieuw op zichzelf staand plan is als een lekkere trippel die na één slok doodslaat in het glas.

Als de creatieven in Dordt de krachten niet beter weten te bundelen, winnen zuinigheid en saaiheid. Waartoe dat leidt, ervaar ik iedere keer dat ik langs Willem met de holle ogen fiets.