Het kroegcollege van donderdag 5 januari 2023 in Visser’s Poffertjes zal worden gegeven door Henk ‘t Jong MA (Leiden). Henk is in Dordrecht bekend als historicus, met als specialisatie de middeleeuwen. Hij publiceerde verschillende boeken, waaronder De oudste stad van Holland over het ontstaan en de bloeitijd van Dordrecht (tot 1421). ‘t Jong is ook actief als heraldicus vanuit zijn eigen atelier De Raaf.

Het college zal echter niet over de middeleeuwen gaan, maar over: Nieuw Krispijn Oost. Een ondergewaardeerde wijk, waarover hij schrijft op zijn weblog apudthuredrech.nl.

In het college zal aandacht geschonken worden aan het ontstaan van Nieuw Krispijn, de volgorde van de bebouwing van de straten, wat daar voor huizen staan en wie er woonden. Natuurlijk is zo’n college veel te kort om al die mensen te noemen, maar Henk haalt er een paar markante figuren uit. Ook gaat hij in op de bronnen over de wijk en behandelt hij de verloedering die met name sinds de jaren ’60 plaats heeft gevonden. Daarnaast laat hij zien wat er nog bewaard is en hoe we misschien het uiterlijk van deze bijzondere wijk weer wat op kunnen peppen.

Het kroegcollege begint om 20.00 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur. Daarna is er gelegenheid tot napraten met de spreker. De toegang is gratis. Visser’s Poffertjes is gelegen aan de Groenmarkt 9 te Dordrecht. De kroegcolleges zijn een initiatief van Remy Balistreri en Kees Klok.

Foto: Kees Klok