Foto: redactie
Het winkelcentrum Bieshof ging volledig op de schop. Het werd een aantrekkelijk winkelcentrum. Fraaie buitenruimte. Gezellige bankjes. Ongezellige hangjeugd. Lang verhaal kort: de bankjes werden weggehaald. Er is een mobiele camera geplaatst om de baldadige jongeren in de gaten te houden.
De meeste mensen deugen. Toch bepalen zij die net wat minder deugen goeddeels de sfeer op straat. Vroeger bestond er nog zoiets als ‘sociale controle’. Sprak men mensen erop aan als ze hun boekje te buiten gingen. Doe je dat tegenwoordig, dan krijg je een grote bek. Of een klap op je muil.
Het is ieder voor zich. Maar als de meeste mensen deugen, moeten ze samen de publieke ruimte terug veroveren. Moet ‘hufterproof’ niet de norm zijn, maar juist sfeer en gezelligheid. Moeten er juist bankjes staan. En boompjes. Als we een prettiger woonomgeving willen, moeten we ons niet de kaas van het brood laten eten door stomvervelende types die overal schijt aan hebben. Vraagt lef. Maar doen we dat niet met die zwijgende meerderheid dan winnen de hufters het van de meeste mensen die deugen.