Er staat een vriendelijke jongeman voor de deur. Dit stuk was te groot voor de brievenbus dus belde ik maar even aan. Er staat geen adres op de voorzijde van de inderdaad forse kartonnen envelop. Maar wel: AAN DE TROTSE BEWONERS VAN DORDRECHT.
Ben ik een trotse bewoner? Weet ik zo net nog niet.
Ik maak het pak open en er komt een boekwerk uit DORDRECHT 800 JAAR. Het blijkt een plaatjesalbum te zijn waar je de plaatjes zelf in moet plakken. Plaatjes verkrijgbaat bij een zevental supermarkten mits je daar je boodschappen doet (4 plaatjes bij 10 euro). De geschiedenis van Dordt in 250 plaatjes vergezeld door een abominabele popi-jopi tekst met tal van aanvechtbare beweringen. Je kunt er een rood potlood op verslijten.
Wie heeft dit gedrocht gewrocht? Concept en productie: Tomorrow Rotterdam. Ja dan vraag je om problemen. Er zijn in Dordrecht meer dan voldoende bekwame schrijvers, kenners van de geschiedenis, die voor een honderd keer betere tekst zouden kunnen zorgen.
Ik ben benieuwd wat Henk ’t Jong zal zeggen als hij voor de zoveelste maal moet uitleggen dat Dordrecht al voor 1020 stadsrechten bezat. Heeft het gemeente archief zitten slapen (want zij staan vermeld als redactie samen met het Dordt boek, Ach Lieve Tijd en Dordrecht Marketing).
Inmiddels is er een klein stormpje opgestoken vanwege het feit dat je voor minstens 6300Â euro boodschappen moet doen bij 4 excentrisch gelegen supermarkten en dat nog wel binnen 9 weken. Leuk voor gezinnen die het niet zo breed hebben.
En dat voor een boekwerk dat ook nog wordt ontsierd door een aantal pagina’s pure reclame. Met een omslag van fröbelend knip- en plakwerk, gesierd met een fantasie stadswapen.
De gemeente heeft 40.000 euro bijgedragen voor deze commerciële stunt en burgemeester Kolff heeft zich ertoe geleend een aanbevelend voorwoord te schrijven.
Ik denk : hoe durf je? Voor je aan zoiets begint; voor je 40.000 euro in de Thure gooit, vraag je toch even advies aan de bij uitstek deskundige historicus, de auteur van De Dageraad van Holland, van  De oudste stad van Holland Opkomst en verval van Dordrecht 1000-1421 en van Tastbaar Verleden. Hij heet Henk ’t Jong, hij heeft een drietal zeer degelijke websites en woont aan de Dubbeldamse weg Zuid.
En zijn Frits Baarda en Wim van Wijk, schrijvers van het Dordtboek, echt bij dit project betrokken? Ik kan het niet geloven.