Foto: Gertjan Kleinpaste

Het was avond en ik hielp mijn lieve echtgenote die het appartement schoonmaakte van een goede vriendin van ons die een paar maanden elders revalideerde en op de dag dat ik dit stukje plaats weer naar huis gaat. Ze heeft echt maanden getobd met haar knie. Terwijl ik eerst de stofzuiger en vervolgens de dweil door de woon- en slaapkamer zwiepte, galmde in mijn hoofd het gesprek nog na dat ik ‘s middags had gevoerd met Debora Overduin.

Debora is vrijwilligster in het hospice en precies daarover voerden wij voor ‘Via Forza’ het gesprek. Ze helpt mensen in hun laatste levensfase. Ik vind het prachtig dat er zoveel mensen zijn die vrijwillig die taak op zich nemen. Daar valt ons vrijwillige mantelzorgklusje bij in het niet.

Het confronteert toch. Ik dacht terug aan hoe het was toen mijn vader overleed (2004). Je staat er ineens bij stil dat in het eigen leven de herfst zich ook al heeft aangekondigd. Het einde der tijden kruipt naderbij. Het beste dat je kan doen, is je omringen met jonge mensen. Dat is precies wat ik binnenkort ga doen. Mijn vrijdagochtendprogramma wordt overgenomen door Gert Florusse. Zelf ben ik vanaf deze week op donderdag en vrijdag in een basisschool te vinden. Ik ga doen waarmee ik ooit mijn loopbaan begon; ik ga weer lesgeven.

Op andere dagen in de week blijf ik andere dingen doen en ook voor Via Cultura blijf ik uiteraard nog wel programma’s maken, zowel voor wat betreft de samenstelling en redactie als incidenteel als presentator. Via Forza bijvoorbeeld en zo af-en-toe een donderdagavond. Ook de komende donderdag. Als de Biesboschhal het episch centrum is van de ‘Voedsel4Daagse’ die Drechtstadsboer organiseert. Ik mag een aantal prominente wegberijders het hemd van het lijf vragen over de korte keten, stadslandbouw, voeding die bijdraagt aan een duurzamer samenleving en ecologisch boeren. Wethouder Marco Stam zal vanuit het stadsbestuur daarop reageren. Een boeiende avond al met al. Live te beluisteren op de radio bij RTV Papendrecht en ook met beeld en geluid als livestream te volgen op Facebook. Dat bent u zo van ons gewend. 

Dat anders omgaan met zowel de productie als de consumptie van voedsel en daarin bewuste keuzes maken, is enorm belangrijk. Geloof het of niet – het stelt het einde der tijden ook nog eens uit.