Afgelopen vrijdagavond maakten we met Via Cultura een uitzending vanuit Art & Dining bij het Dordts Museum dat die avond tot 22.00 uur was geopend. Museumavond. Met een uitnodiging aan Dordtenaren gratis en voor niks naar de prachtige expositie ‘In het licht van Cuyp’ te komen kijken. Bijna 600 Dordtenaren namen de uitnodiging aan. Op 8 mei is die prachtige tentoonstelling voorbij.

Op 9 mei neemt Femke Hameetman het stokje over van de tot ereburger benoemde Peter Schoon van wie donderdag 28 april afscheid werd genomen. Bedolven onder loftuitingen nam hij zichtbaar geëmotioneerd afscheid, deze gepassioneerde artistiek directeur en warm pleitbezorger van de schone kunsten. Terwijl ik er rond liep ontsproot zich vanuit het niets de volgende vraag in mijn brein: ‘Mensen die het erg getroffen hebben met zichzelf; is dat nou een ontwikkelingspsychologisch defect of een gave?’ De culturele scene in Dordrecht vormt een voorhoede, een elite die de cultuur en de kunst met een hoofdletter ‘K; omarmt. Mijn hart gaat toch net iets sneller kloppen, mijn bloed stroomt iets warmer door mijn aderen als ik Mignon Nusteling – ze was te gast in de talkshow in Art & Dining – hoor vertellen hoe zij zich ervoor inzet de schone kunsten toegankelijk te krijgen voor een breder publiek. Het is mooi dat de afdeling Educatie van het museum zich daar ook vol voor inzet.

Het zal voor Femke Hameetman niet gemakkelijk zijn in de voetsporen van Peter Schoon te treden. Schoon gaat wellicht niet weg op zijn hoogtepunt, maar absoluut wel op een hoogtepunt en onder zijn bezielende leiding werd een bescheiden stadsmuseum een museum dat in de museale sector nationaal en internationaal in hoog aanzien staat.

Ze komt van een andere toonaangevende kunsttempel, het Mauritshuis, waar ze verantwoordelijk was voor educatie en programmering. In de eerstvolgende grote expeditie staat ‘Jan Veth’ centraal. Daar zal Femke nog niet volledig haar stempel op drukken. Daarna verandert ze wellicht de maat der dingen en zal ze meer haar eigen stempel drukken op de zes eeuwen schilderkunst die het Dordts beheert. Stiekem hoop ik dat zij er in slaagt de 20ste en 21ste eeuw binnen de muren van het museum wat prikkelender en uitdagender te maken. Haar ervaring in de sfeer van de cultuureducatie zal haar ongetwijfeld goed van pas komen. Ik wens haar in ieder geval alle succes toe.