Betegeld tuintje (foto: Gertjan Kleinpaste)

Mijn aandacht op de website van ‘Dordt in Cello’ werd getrokken door de aankondiging van ‘Vogelvrij’, een concert onder de bomen. Dordt in cello is een klein en fijn festival, waarin de cello – een instrument met een prachtige, hartverwarmende klank, centraal staat. Het vindt tweejaarlijks plaats. Net als het Bachfestival. Ze wisselen elkaar af.
‘Vogelvrij’, een concert onder de bomen. Op de parkeerplaats bij het zieltogende stadion van FC Dordrecht. Nu kan je daar met een blinddoek om rondjes scheuren in je auto zonder ook maar een boom te raken. Die staan er niet.

Dordt in Cello schrijft dat de mistroostige plek wordt omgetoverd in een mystieke wereld. Ik citeer: “De parkeerplaats bij FC Dordrecht is niet langer een kaal en grijs terrein, maar een betoverende plek waar bezoekers worden meegezogen in een mystieke wereld van bomen en noten.” Er komt een verhalen verteller met een hypnotiserende stem. De bezoekers volgen Boanna door het bos om van de muziek te kunnen genieten. Op zaterdag 20 mei 2023 kunt u hiervan genieten. Het is een vroegertje: om 08.30 uur kunt u zich laten betoveren.
Ik was door die bomen op de parkeerplaats wel getriggerd. Het schijnt na ‘tiny forests’ een nieuwe hype te zijn om verplaatsbare bomen op te nemen in het straatbeeld. Ze worden na de mini bosjes ingezet tegen hittestress en voor de vergroening.

In Dordrecht zingt het ook af en toe rond. Bomen die je het Statenplein kunt oprollen en weer kunt opbergen als er weekmarkt is. Een handjevol bomen die samen staan te giechelen, omdat iemand ze een ‘tiny forest’ noemt. En straks dus bomen die je op een karretje verplaatst.

Het is de greenwashing met hippe ideetjes om iets groens te doen, terwijl de realiteit is dat de stad steeds kaler, grijzer en heter wordt. Groene muren, verticale tuinen? Het komt er aldoor niet van. Want insecten en beestjes hè! Echt substantieel bomen aanplanten en wijken vergroenen. Het is enorm belangrijk. Toch is de tendens nog altijd dat grote bomen klakkeloos worden omgezaagd of gekapt. Ze staan immers hinderlijk in de weg of worden ervan verdacht het snode plan te hebben onverwacht een dorre tak op iemands hoofd te willen laten vallen.

Als echte oplossing niet voorhanden zijn, dient het substituut zich dus aan. Bomen in een emmer. Plantenbakken met fleurige mozaïekjes of juist van roestig staal. Stadsbestuurders die er apetrots naast staan en die zichzelf op de borst kloppen en uitroepen: ”lieve mensen, wat doen we toch groen!”
Hun voorbeeld wordt her-en-der in de stad keurig opgevolgd. Complete tuinen worden betegeld. Van een bladblazer krijg je immers een lamme arm en ieder najaar vallen die stomme blaadjes weer.

Ach, wat zit ik nou te somberen. Het gras is lang niet altijd groener bij de buren. Er gebeurt ook in Dordt best het een en ander om de hittestress te lijf te gaan. Het spreekwoordelijke glas is halfvol. Het bewustzijn dat er iets moet gebeuren groeit. Binnenkort lopen we in een tijdelijk bos achter de muziek aan. Speelt FC Dordrecht een ‘klimaatneutrale wedstrijd’ (19 mei 2023) met als eyecatcher een bewegend bos op haar parkeerterrein. De ochtend daarop kunt u dus genieten van een concert van ‘Dordt in cello’. Veel plezier!