Foto: Gertjan Kleinpaste

Er zijn er heel veel. Je struikelt er overal over als je niet oplet. Ook omdat ze niet zelden midden op het trottoir worden achtergelaten. De kekke groene elektrische scootertjes van Go.

Ze zijn alweer een tijdje geleden in Dordrecht gelanceerd. Wethouder Rik van der Linden is er maar wat trots op. Een niet-fossiel aangedreven vervoermiddel dat – althans dat is wat de wethouder erover communiceert – de bezoekers aan de binnenstad uit de auto moet lokken om zich met de scooter naar Sarisgang of Voorstraat te verplaatsen.

Ik weet niet of de scooters aan dat doel bijdragen. Ik zie er vooral vaak jongeren op rondtoeren. Niks mis mee. De ‘Go-scooters’ gaan niet abnormaal hard. Ze stoten geen vervuilende CO-2 uit. De gebruikers lijken er lol in te hebben om erop te rijden. Op een App houden ze bij hoever ze hebben gereden en hoeveel ze daar dan aan kwijt waren. Iets meer waarschijnlijk dan aan een buskaartje, maar het is natuurlijk oneindig veel cooler en je hoeft niet op de bus te wachten. 

De praktijk kent echter ook wat nadelen. De scooters staan kriskras door de straat. Blokkeren trottoirs. In Rotterdam is zelfs een proef begonnen waarbij gebruikers van de scooters een foto moeten maken van de door hen geparkeerde scooter. Dan wordt steekproefsgewijs gecontroleerd of de scooter correct is gestald. Misschien is dat ook een goed idee voor Dordt.

Verder blijf ik reuze benieuwd of de ‘Go-scooter’ een gadget blijft voor jongeren die daarvoor de fiets laten staan en die het trendy vinden of dat het ooit daadwerkelijk automobilisten ertoe verleidt de auto te laten staan om gezellig naar de stad te scooteren. De wethouder denkt immers dat dit gebeurt. Ik denk het niet.

Foto: Ilse Schrier