Vanmiddag heeft Peter Heijkoop het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het magazine Dordtse Parels. In het magazine staan portretten van Dordtenaren, die op straat zijn aangesproken door John Peters en Ilse Schrier van Via Cultura, met de vraag of zij iets doen voor een ander. Het Platform Tegen Armoede Drechtsteden gaf opdracht voor het filmen van deze ‘gewone’ Dordtenaren; met het idee om verborgen parels (mensen die iets doen voor een ander) aandacht te geven. De gefilmde portretten worden op dit moment verweven tot een film die vermoedelijk volgende maand in The Movies te zien zal zijn.

Foto: Jeroen Niemeijer

John: “Eigenlijk wilden we de film al eerder af hebben en vertonen, maar vanwege de coronamaatregelen is dat nu niet mogelijk. Tijdens het project zijn de gefilmde, losse portretten voor aanvang van voorstellingen wel in The Movies gedraaid; tenminste tot het moment dat de bioscopen en theaters vanwege corona moesten sluiten. Eén van de deelnemers aan het project, Gerben Gerrit Verhaar is grafisch ontwerper. Ik ben met hem om de tafel gaan zitten en toen hebben we bedacht de interviews op papier te zetten en te bundelen als magazine. Ilse maakte de portretten van de deelnemers, die in het magazine Dordtse Parels te zien zijn.”

Uit het project blijkt dat bijna iedereen in Dordrecht wel wat voor een ander doet en dat is een mooie boodschap. John: “Het was niet moeilijk om mensen aan het woord te krijgen over wat ze doen voor de ander; hooguit hadden mensen geen tijd voor een gesprek of ze wilden niet in beeld. Een stad gaat niet over huizen en stenen, maar wordt gemaakt door de mensen die er wonen.” De videoportretten zijn te zien op www.via078.nl en www.platformtegenarmoede.nl en op YouTube en Spotify.

Via078.nl. Via Cultura.