In mijn vorige bericht inspecteerde ik 4 van de bedelbrieven die gelijktijdig binnen vielen. Kennelijk zorgt het komend Kerstfeest voor een hoos van aanvragen.
We vervolgen met OXFAM Novib. Ook hier een dikke kreet op de envelop in groen: Beatrice verloor haar werk door Corona. Wat moet ze doen? De brief begint ook fors: DE CORONACRISIS RAAKT ONS ALLEMAAL MAAR HET RAAKT MENSEN ZOALS BEATRICE NOG HARDER. ALS WE NIETS DOEN STERVEN STRAKS TOT 12.000 MENSEN PER DAG AAN HONGER.
Beatrice het voluit Beatrice Achungo Mbendo en staat met zoontje Ryan op de foto.
Zij is een alleenstaande moeder in Kenia, die door Corona haar baan verloor. Met 29 euro kan ze 2 weken lang voedsel kopen en de huur betalen. En ook met 20 of 35 euro kunt u levens redden, zo verzekert ons Michiel Servaes algemeen directeur, die hoopt dat we -ook in deze moeilijke tijd- fijne feestdagen zullen hebben.
We komen bij her Rode Kruis dat een zijde van de envelop (21 x 16 cm) gebruikt voor een grote stoet vluchtelingen die oor een winterlandschap trekken met als opschrift.
Het wordt een lange winter … … voor miljoenen mensen op de vlucht. Uw gift betekent warmte, voedsel en troost. Jurriaan Lahr tekent met een zwierige paraaf. Hij denkt aan vluchtelingen in Ethiopië en Soedan, maar ook in Griekenland en Syrië, waar ouderen en gezinnen met kinderen nu soms buiten overnachten of in een tent. Hij onderstreept dat er extra winterkleding nodig is tegen de snijdende kou. Het geldt voor bijna 80 miljoen mensen die nu op de vlucht zijn voor oorlog of andere noodsituaties. Je kunt doneren meet je mobiel. Scan de QR-code. Op e achterkant van zijn brief een foto van een opvangkamp met opschrift: Winterse kou en besmettingsgevaar maken mensen op de vlucht nog kwetsbaarder.
Daaronder 3 miniaturen met fotootjes over Griekenland Bosnië Herzegovina en Syrië. Een hygiënepakket voor bescherming tegen coronabesmetting kost 15€, een familietent 120 € en een voedselpakket voor een gezin van vier voor twee maanden 30 €.
Vluchtelingenwerk Nederland pakt uit met een rode briefkaart: Mijn hartenwens voor jou, die aanspoort om op vluchtelingenwerk.nl je hartenwens achter te laten. Maar bovendien met een A3 formaat vouwblad Voetsporen geheten, met koppen als: ‘Papa, waarom ben je niet meer bij ons?’ ‘De zorgen van vluchtelingen grijpen mij aan’ en gelukkig ook wat minder schrijnend: “In Nederland herwon ik mijn droom”.
Het laatste is het verhaal van Akram (30) die in 2015 oost Aleppo ontvluchtte en nu aan de TU Delft studeert. Het eerste van de Jemenitisch arts Muhamed (39) ‘Opeens stond de militie voor de deur van mijn ziekenhuis. Behangen vol gweren eisten ze geld om hun bloederige oorlog te steunen’ Na anderhalf jaar AZC heeft hij nu een huisje in Barneveld maar vrouw en kinderen bleven achter. Vandaar dat “Baba, waarom ben je niet meer bij ons”. In de begeleidende brief vraagt Abdeluheb Choho: Directeur Vluchtelingenwerk: Brengt u verscheurde gezinnen weer samen?
Uiteraard op De envelop weer een A5 foto. Nu met een vader die zijn zoon omhelst. Alleen loopt er tussen beide koppen een lelijke scheur en zegt de tekt: VERBONDEN door liefde. VERSCHEURD door oorlog. Op ommezijde feelgood verhalen met foto’s van Semere met zijn zoons en Fatmata met haar dochters. Natuurlijk ontbreekt ook hier de gele acceptgirokaart niet. Ik vraag me af of ze die niet beter kunnen weglaten, want wie gebruikt die dingen nu nog. En het kost hun wel extra geld (plus de kosten voor de retourenvelop). Het Rode Kruis is dan slimmer met zijn QR-code.

Wat zat er nog meer in de stapel brieven ? O, ja. Een kaartje met de unieke Kanjercode voor 54,9 miljoen en de kerstbonus van € 50.000 En warempel een bedankkaartje. Beste meneer Delemarre Bedankt dat u Kinderhulp een warm hart hebt toegedragen. Op de Voorkant dik ingepakt blond meisje met kerstboom vaag en sterren scherp op de achtergrond. GEEF ZE WARMTE (in rood)

Wordt vervolgd