Toen ik nog een klein meisje was, stond er een week van de maand een Geheim Emmertje in de douche. Een emmertje met een deksel erop. “Je kunt er beter maar vanaf blijven” zei mijn moeder altijd. Maar ja wat doe je dan als kind? Toch af toe dat dekseltje optillen. In bruin-rood water vieze lapjes stof. Getver!!!! Later is mij verteld dat deze gebruikt werden als je ongesteld was. Wat dat dan ook mocht zijn. Lapjes stof die je in een gordeltje in je onderbroek moest dragen. Gebruiken-weken-uitkoken-opnieuw gebruiken. Wat een armoede.

Ik mocht mij gelukkig prijzen dat toen ik zover was er al wegwerp maandverband bestond. Ik hoefde deze armoede niet mee te maken.
Alhoewel. Die grote dikke papieren verbanden waren ook geen pretje.
Vele jaren later hebben we nu allerlei handige middelen om deze rot periode. (minimaal 1 week per maand)

Armoede voorbij. Hoewel…..
Er is nog steeds Menstruatiearmoede.
Bijna een op de tien meisjes heeft onvoldoende geld voor maandverband of tampons. Zij gebruiken dan proppen wc-papier of stukken stof en dan kun je je wel voorstellen wat er dan voor ongemak ontstaat. Doorlekken, nare geurtjes en zelfs kans op infectie ziekten.
Daarom moet menstruatiearmoede, ook al is het geen sexy onderwerp, bespreekbaar gemaakt worden.

Voorlichting op scholen over ongesteldheid. Het gratis verstrekken van menstruatie middelen moet geregeld worden op scholen. Verkrijgbaar zijn in openbare gelegenheden als een bibliotheek.

Ongesteld zijn mag geen straf zijn voor vrouwen. Komende weken komt er meer aandacht voor Menstruatie Armoede. Let op de persberichten.