Sinds 8 februari mogen de basisschoolleerlingen na wekenlang thuis online onderwijs gehad te hebben, weer terug naar school. Leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten nog wachten. Wij spraken enkelen in de (laatste) week dat ze thuis achter de laptop les kregen.

Sem

Sem Stehouwer is 10 jaar en zit in groep 6 van basisschool de Keerkring aan de Ockenburg in Sterrenburg. Op deze kindercampus heeft hij nu online les van meester Hugo en juffrouw Jolanda. “Dat was wel erg wennen”, vertelt Sem. Ten tijde van het interview begin februari: “Ik zou heel graag weer naar school gaan. Dan zie ik mijn meester en juffrouw en al mijn klasgenoten (22) weer in het echt. Thuis achter de laptop is even aardig, maar naar school gaan vind ik veel leuker.” Moeder Christina knikt instemmend. Op zich gaat het goed omdat zij ook thuis kan werken, maar als Sem weer naar school gaat is het toch allemaal net wat makkelijker. Gelukkig had de school technisch alles perfect voor elkaar.

“Wat leuk is van online-onderwijs, is dat je vaak ook nog na de lessen met klasgenoten verbonden blijft,” vervolgt Sem. “Gelukkig speel ik daarnaast met een aantal ook hier in de buurt. Dat is eigenlijk toch fijner. Het is net als bij het voetbalcomputerspelletje FIFA, waar ik altijd voor Feyenoord kies. Dat is leuk, maar in het echt voetballen is het nog leuker. Gelukkig mag ik komende maandag weer naar school.”

Taeke

Taeke Buijs zit in groep 4 van basisschool de Sterrekijker aan de Boogschutter. Hij krijgt les van meester Sander en juffrouw Esther. In zijn klas zitten 30 kinderen. “Ja, het was in het begin wel gek om thuis te werken”, begint Taeke resoluut. “Vaak ging het mis en dan moest ik weer opnieuw inbellen. Nu gaat dat veel beter. Het liefst ga ik weer naar school. Daar kan ik veel beter mijn werkjes afmaken. En ik zie mijn vriendjes ook weer elke dag.”

Bij de opening en sluiting van de dag zijn alle kinderen van zijn klas tegelijk in beeld, maar voor het overige krijgen ze online les in groepjes van 6. “Ik doe dat altijd aan de keukentafel, met de koelkastdeur als achtergrond.” vertelt Taeke. “We mogen van school geen onrustige achtergrond hebben.” Vader Mark-Jan roept lachend: “Dat hadden we toch nooit kunnen denken toen we destijds onze keuken in deze rustige egale kleuren hebben uitgezocht.” Taeke lacht mee en vervolgt: “Maar ik kan niet wachten tot mijn school weer open gaat. Fijn met alle kinderen in de klas. En ik wil mijn meester en juffrouw ook graag weer in het echt zien.”

Sare

Niet op de basisschool, maar in het tweede jaar op het Dalton College, locatie Kapteijnweg, zit Sare van Twist. Deze 13-jarige leerlinge krijgt ook al vanaf half december online onderwijs. En voor haar is het nog onzeker wanneer ze weer naar school mag. “In het begin was het even fijn, maar nu mis ik toch erg mijn klasgenoten.” begint Sare. “Zelfs met het vak gymnastiek krijgen we via de computer opdrachten. Dan moeten we een heel stuk lopen en als bewijs via een app een screenshot naar school sturen. Dat is wel apart. Als het ‘s ochtends regent dan is het wel fijn dat ik niet naar school hoef te fietsen, maar dat is toch wel het enige voordeel. Wat mij betreft gaat mijn school snel weer open. Dan kan ik mijn vriendinnen weer uitgebreid in het echt spreken.” Gelukkig gaat het thuis met een grotere broer in zijn examenjaar en haar moeder die als zorgcoördinator van het Da Vincicollege thuis werkt, goed. Ieder een eigen laptop of tablet en dat werkt prima. “Naast school mag ik gelukkig op mijn hockeyclub lekker buiten blijven trainen.” besluit Sare “En op tijd weer stoppen, dan ben ik voor de avondklok weer thuis.”

Dit is een artikel uit wijkkrant De Sterrenburger, geschreven door Freek Wermer. Verder lezen? Je vindt de digitale wijkkrant hier