Het was een bestseller van Elizabeth Gilbert in 2007. Over de zoektocht van een jonge vrouw die feitelijk alles had wat haar hartje begeerde, maar die toch niet gelukkig was. Ze liet alles achter zich en ging op een persoonlijke ontdekkingstocht. De zoektocht brengt haar onder meer naar ‘la dolce vita’ in Italië en naar een spirituele ontdekkingstocht in India.

Kees Buddingh’ dichtte ooit:

“Hier, op dit eiland,
dat sinds lang geen eiland meer is:
drie bruggen, twee tunnels,
heb ik alles zich af zien spelen
wat zich op aarde maar afspelen kan.

In dit kleine pannenkoekplatte driehoekje
tussen Willemsdorp, Kop van ’t Land en Groothoofd.”

Op dit eiland speelt echt alles zich af. Ook eten, bidden en beminnen. Voor wat betreft ‘eten’ kent ons eiland het prachtige project ‘Wortel schieten’ van Stichting Het Eetschap. Het bracht ‘nieuwe Nederlanders’ en Dordtenaren samen. Om te koken, samen te eten en om met elkaar te praten over alles in het leven dat vreugde brengt. Voor de nieuwkomers geldt dat ook zij – zij het niet uit luxe – alles achter zich lieten en een zoektocht begonnen. Hoe mooi is het daarover met hen in gesprek te gaan, terwijl je gerechten eet die in hun eetcultuur thuis horen. Dat gebeurde in Dordrecht in april 2021. Het leverde mooie foto’s op en prachtige recepten. Heel inspirerend en in die recepten en het beeldmateriaal ligt de uitnodiging er een mooi vervolg aan te geven.

Daarom is het zo belangrijk dat de recepten worden gebundeld en de foto’s worden tentoongesteld. ‘Het Eetschap’ is hiervoor via crowdfunding geld aan het verzamelen (klik op de link crowdfunding). Er is zo’n 9000 euro nodig en tweederde daarvan is al door gulle gevers bijeen gebracht. Nog een mooie eindsprint en ‘Wortel schieten’ kan voort met de geplande activiteiten die dan weer kunnen uitmonden in nieuwe mooie ontmoetingen, recepten en verhalen. Want hier “in dit kleine pannenkoekplatte driehoekje tussen Willemsdorp, kop van ‘t Land en Groothoofd” gebeurt alles “wat zich op aarde maar afspelen kan”.

Zo dan nu even de dekseltjes op de potjes Marmite en Sandwichspread verwisselen.