Gisteren vond de Dordtse cultuurnacht plaats. Die eindigde ik samen met een goede vriendin in het Energiehuis. Waar aan de ene kant Brandstof bruiste van leven, waren aan de andere zijde de hekken van Khotinsky hermetisch gesloten. Erachter was het bedroevend duister. Khotinsky is failliet en ik vraag me af hoe dat komt.

In het begin kwam ik er nog weleens. Om een hapje te eten voor een optreden, maar meestal om met vrienden na een voorstelling nog even met een drankje na te praten. Dat bleek vaak een probleem. Khotinsky sloot namelijk al om tien uur. Dan was het soms rennen om nog een wijntje te scoren en regelmatig vonden we de zaak al dicht voor een voorstelling was afgelopen. Wij zochten ons heil uiteindelijk liever direct ergens anders, waar we niet zo vroegtijdig dienden te vertrekken.

Ik weet eigenlijk niet waarom Khotinsky, qua inrichting uniek en zeker de moeite waard, op zo’n belachelijk vroeg uur sloot, maar ik vrees dat het iets te maken kan hebben met de buurt, met het klagen van omwonenden over overlast van vertrekkende gasten of getetter op het terras. Gezien de problemen die andere Dordtse horecaondernemers vaak hebben met omwonenden, zou het me niet verbazen. Het zou mooi zijn als een nieuwe horecagelegenheid uit de as van Khotinsky herrijst, een zaak waar je op je gemak kunt napraten na een voorstelling en die sluit op een normale tijd. Ik denk dat het Energiehuis en Dordrecht dat verdienen.

Foto: Kees Klok