Foto: Gertjan Kleinpaste

Coronanijd. Ik zie het overal om mij heen. De samenleving is behoorlijk coronamoe. Logisch, want de maatregelen ontberen draagvlak en worden naar mijn mening steeds maller. Je mag op het terras zonder ‘corona-checken’, maar niet naar het toilet. Je hoeft geen anderhalve meter meer in acht te nemen, al wordt dat in veel bedrijven en op veel scholen nog wel gedaan. Schud je nu wel alweer een uitgestoken hand? Gaan we weer voor een free hug?

De horeca moet verplicht QR-codes scannen. Daar hebben ze nauwelijks menskracht voor. Het lukt sommige cafe’s nauwelijks nog aan voldoende en goed personeel te komen om hun gasten de juiste sfeer en ambiance te bieden.

Het leidde zelfs tot wrevel in het kabinet en tot een ontslag op staande voet voor Mona Keijzer, die de coronamaatrdegelen niet langer kon verenigen met haar geweten en met de Nederlandse grondwet. Zo’n ontslag, ditmaal van een demissionair staatssecretaris is sinds 1975 al niet meer voorgekomen.

Afgelopen weekend schudde ik ouderwets handen en omhelsde ik vrienden bij mooi weer op een gezellig terras. Gisteravond stond ik in het spitsuur in een cafetaria. Er kwam een man binnen die sceptisch riep – QR-code in de aanslag – “controleren jullie niet?” Vanachter de counter klonk het: “Ben je geprikt?” waarop de man “Ja!” zei. “Dan is het goed”, zei de snackbardame, “we werken ons hier met twee man uit de naad. Geen tijd voor scannen”.
Wat de minister wegzet als een kleine moeite om even te laten zien, is voor ondernemers simpelweg lastig te organiseren. Bovendien krijgen die ondernemers al het gemopper over zich heen, als ze proberen na te leven wat de overheid hen door de strot duwt.

Het ‘oude normaal’ lonkt. Het nieuwe normaal wil maar niet wennen. Terwijl pandemieën – na corona komt er vast een ander virus – ongetwijfeld de regelmatige realiteit van de 21ste eeuw zullen zijn. We overwinnen corona en heroveren onze vrijheid, maar kunnen alvast op de uitkijk gaan staan voor een nieuw virus. In de tussentijd lijkt het mij verstandig een goede strategie uit te denken om lockdowns, grote economische schade, de sloop van de cultuur, het entertainment en de horeca en het uitstellen van reguliere zorg te voorkomen. ik hoop van harte dat dit aan een nieuw kabinet zal zijn.