Foto's: Kees Dijkman alias Photocase

Mensen genieten van elkaar en de zon.

Landelijk vond dinsdag een „stille protestactie” plaats, waarbij horecazaken tafels en stoelen buitenzetten. Horecaondernemers in verschillende Nederlandse gemeenten hebben dinsdagochtend hun terrassen (kortdurend) geopend uit protest tegen de coronamaatregelen. Enkele waren toegankelijk voor publiek, maar de meeste waren noodgedwongen leeg.

Dinsdagmiddag ben ik daarom een rondje door de Binnenstad gelopen om te zien of  in Dordt ook actie gevoerd werd. Daarvan was echter niets te merken. De terrassen waren leeg en het meubilair stond opgestapeld, of stond binnen. Zijn de Dordtse horeca ondernemers. zo correct of zijn ze niet zo actie bereid? Horeca-eigenaren lopen in ieder geval bij heropening risico op een boete van 4.000 euro of (tijdelijke) sluiting van de zaak.

Er zitten er mensen op bankjes, trappen en gazons. Ze genieten van de warmte van de ontmoetingen en van de zon. Als ik die tafereeltjes zie voel ik ook de sterke behoefte van veel mensen om naar buiten te gaan. Mensen hebben genoeg van het virus en thuisblijven. Duidelijk is ook dat je daarvoor niet veel meer nodig hebt dan “een plek onder de zon”. Wie geen zonnige tuin of balkon heeft kan op straat terecht.

Het gaat zo te zien op de heel veel plekken goed zonder regulering. Waarom zou je dan niet op een terras mogen zitten, waar je je eerst moet melden en je gezondheid moet verklaren, je handen moet wassen en pas daarna op voldoende afstand van elkaar mag plaats nemen? Dicht op elkaar tot diep in de nacht kleven en kleffen in een bar of kroeg is niet gezond. In deze tijd faciliteren terrassen de behoefte van mensen om met het mooie weer naar buiten te gaan. Ik heb een beetje begrip gekregen voor het standpunt van Koninklijke Horeca.