DORDRECHT. Honderden mensen en schoolkinderen van binnen en buiten bezoeken deze dagen Dordrecht. Met diverse festiviteiten wordt er aandacht besteed aan de Reformatie, die vijf eeuwen geleden begon. In 1517 publiceerde Maarten Luther zijn ’95 stellingen’ die de wantoestanden in de Katholieke kerk aan de kaak stelde. Of hij ze ook daadwerkelijk aan de deur van de kerk in Wittenberg nagelde wordt tegenwoordig door historici betwist, maar bijna iedereen kent de beroemde legende van Luther, die zo de Reformatie in gang zette.
“Luther wilde de kerk terug geven aan de mensen”, legt Hanneke Allewijn van de Grote Kerk uit. “Hij vond dat het geloof van iedereen was. Er hoeven geen beelden van heiligen in de kerk te staan.”
Ook was Luther fel tegenstander van de handel in aflaten, het systeem waarmee rijken hun zonden konden afkopen.
Om stil te staan bij het historische moment rijdt een ‘Lutherbus’ door Europa, langs plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de Reformatie. Dordrecht is een van die plaatsen. In die bus is een tentoonstelling te zien met verzamelde verhalen over de Reformatie.
Halverwege de rode loper, bij de Waalse kerk bij de Visbrug, is een houten deur geplaatst. Daar kunnen mensen, zoals in het verhaal over Luther, hun eigen vraag, klacht of opmerking op papier zetten en aan de deur van de kerk spijkeren.
“Mensen kunnen hier langkomen”, legt Allewijn uit. “Ze kunnen in gesprek over de kerk en met de kerk. De scheiding tussen kerk en buitenwereld doet er even niet meer toe”.
De Lutherfestiviteiten eindigen woensdagavond met een debat in de Grote Kerk over ‘Luther is van nú’.
Deze van oorsprong katholieke kerk ging in 1572 over in protestanse handen, mede als gevolg van de Reformatie.