Waar kun je als bibliotheek beter zitten dan in het hart van de stad, op de Groenmarkt, tegenover de Visbrug? In ieder geval niet aan de rand van het centrum op de Spuiboulevard. Al eerder heb ik mij verbaasd over het onzalige plan om ‘de bieb’ weg te halen uit het hart van de stad, waarvan menig lokaal politicus roept dat het zo lekker bruist, maar dat het nog veel bruisender moet worden. Ik ben het daar mee eens, maar hoe dan?

Sinds de jaren zeventig en tachtig is het in de binnenstad inderdaad aanzienlijk levendiger en prettiger geworden, maar ik vraag me af hoe lang dat ‘bruisen’ nog duurt. Het Scheffersplein, vooral ‘s zomers een fijn horecaplein, wordt al jaren overschaduwd door de treurige leegte van het pand van voorheen V&D. Dat faillissement valt de gemeente niet te verwijten, maar die troosteloze kolos is niet bepaald sfeerbevorderend. We mogen Onze Lieve Heer op onze blote knieën danken voor mensen als Dennis van Buuren, Ewald Dudok en Engel Ames, die tussen de Kunstkerk en De Witt een prachtig stukje Dordt ontwikkelden, ondanks jarenlang dwarsliggen van enkele buurtbewoners, want ja, bezwaar maken is een goed recht, maar in Dordrecht verworden tot een nationale hobby.

De gemeente zegt plannen te hebben om van het Statenplein een evenementenplein te maken, maar ik moet dat eerst zien wil ik het geloven. Al jarenlang probeert men van deze winderige vlakte, waarvan alleen de gevelwand in de Nieuwstraat het aanzien waard is, iets sfeervols te maken en dat is tot nu toe allemaal mislukt. We moeten ook nog maar afwachten wat er gaat gebeuren met de Berckepoort. Net als met het V&D gebouw lees je af en toe over plannen om er dit of dat van te maken. Plannen die in de krant meestal met bescheiden gejuich worden begroet en waarvan je vervolgens weinig of niets meer hoort.

In diezelfde krant wordt de Dordtenaren gevraagd mee te denken over wat er moet gebeuren met het gebouw aan de Groenmarkt, als de bibliotheek eruit is. Ik denk niet mee, ik vind dat de bibliotheek, onmisbaar voor de Dordtse cultuur, thuishoort in het hart van de stad. Je kunt trouwens denken tot je een ons weegt, in het licht van de komende draconische bezuinigingen is het veel aannemelijker dat er jarenlang helemaal niets met dat gebouw kan gaan gebeuren als het eenmaal leeg staat. Er een hotel van maken? Ik vraag me af wie daar geld in wil steken. Tientallen jaren tegen bezwaarmakers knokken tot de bouwkosten ondertussen de pan uit zijn gerezen. Zie het Vrieseplein.

De gemeente, aldus De Dordtenaar, wil het pand van de bibliotheek kopen. Dan heeft ‘de bieb’ een lekkere zak centjes om het nog even terug te huren en vervolgens voor een hoger bedrag aan huur een plek te krijgen in het nieuwe stadskantoor. Daar is het misschien iets ruimer, maar in het huidige gebouw zitten ook ze prima, lijkt me, misschien moeten ze iets meer woekeren met de ruimte, maar ik zie weinig problemen. Om dat stadskantoor financieel rond te krijgen moet, net als bij het Energiehuis, een deel van het gebouw worden verhuurd. Naast de bibliotheek onder meer aan de sociale dienst en de VVV-Dordrecht marketing. Hoppa, weer een paar lege gebouwen erbij! Het is een constructie die even veel risico draagt als de financiering van het Energiehuis en we weten hoe het daarmee is gesteld. Nog een reden dus om de bibliotheek te laten zitten waar hij zit. Gemeenteraad, denk na, doe het niet, laat het hart van de Dordtse cultuur in het hart van de stad, waar het hoort!

Foto: Kees Klok