DORDRECHT. De korfballers van DeetosSnel verloren zaterdag een belangrijke wedstrijd met 26-30 van Avanti uit Pijnacker. Door de nederlaag is de spanning weer helemaal terug in de competitie. Met nog twee wedstrijden voor de boeg staat DeetosSnel nog steeds op een kruisfinaleplaats.

Een groot deel van de wedstrijd stonden de gasten aan de goede kant van de score. Maar zeker halverwege de tweede helft lagen er kansen voor de Dordtenaren om de wedstrijd te kantelen. Die kansen werden echter niet gegrepen en Avanti profiteerde daar optimaal van.

DeetosSnel startte in de gebruikelijke opstelling. Avanti daarentegen hield Jordi van Zuidam aan de kant om hem kort na het begin van de wedstrijd in te brengen voor Stefan Hogervorst. Een tactische vondst van coach Erwin van der Putten om zodoende Jordi van Zuidam aan Jimin de Vries te koppelen.

In tegenstelling tot veel andere thuiswedstrijden nam DeetosSnel niet direct de leiding. Het was namelijk Rick van den Blink die zijn eerste schot namens de gasten binnenschoot. Dit was niet het teken dat de schutter van de gasten ‘los’ was… Hij werd namelijk meer dan verdienstelijk verdedigd door Nout van der Wal. Eigenlijk was dat wel het kenmerk van deze wedstrijd: de spitsen aan beide kanten hadden zeer veel moeite om velddoelpunten te maken. Zowel Jimin de Vries en Björn van Rosmalen aan DeetosSnel-zijde als Rick van den Blink en Jordi van Zuidam aan de kant van Avanti konden hun stempel niet op de wedstrijd drukken. (Al zou Jordi in de tweede helft nog wel regelmatig de mand vinden, maar veel via strafworpen en vrije ballen.)

DeetosSnel had echter Brett Zuijdwegt die gemakkelijk scoorde en Thomas Reijgersberg was voor Avanti erg trefzeker in de eerste helft. De gasten hadden tot aan de rust steeds het initiatief en namen geregeld een kleine voorsprong. Mede door een overwicht in het aantal rebounds en het daarmee gepaard gaande groter aantal schoten. Het maximale gat werd na twaalf minuten geslagen bij de stand van 6-9. DeetosSnel bleef echter contact houden en zodoende was er bij rust nog weinig van te zeggen: 11-13. De 10-12 van Sijmen van den Bergh was trouwens een onvervalste “buzzerbeater.” Ondanks veel verdedigende druk wist hij van ver de bal net voor het verstrijken van de schotklok succesvol te lanceren.

Het eerste wapenfeit na de thee was van Sophie Donkervoort namens Avanti, maar daarna gaf DeetosSnel even gas. En vijf minuten na de rust nam de thuisploeg via een schot van Jordan de Vogelaere voor het eerst een voorsprong: 15-14. Hierna volgde een fase met veel doelpunten aan beide zijden. Ook wisselden de beide ploegen elkaar af voor wat betreft de leidende rol. DeetosSnel kon echter nooit een voorsprong van meer dan één punt bewerkstelligen. Na negen minuten spelen in de tweede helft stapte Jordan de Vogelaere op een voet van een tegenstander en moest hij geblesseerd het veld verlaten ten faveure van Bart van Lee. Dit zou niet de enige wissel blijken. Beide coaches wisselden na hartenlust om spelers van het ene vak in het andere vak te krijgen en zodoende het momentum te doen keren. Sommige wissels pakten wat beter uit dan anderen. Waarschijnlijk was het overbrengen van Sophie Donkervoort naar het vak van Brett Zuijdwegt de belangrijkste zet. Brett had er halverwege de tweede helft al zeven inliggen, maar daar zou het mede door de personele veranderingen bij blijven.

Vijf minuten voor tijd scoorde Nout van der Wal de 25-24 en dit zou de laatste voorsprong van de rood-witten zijn. Op dat moment had er meer in gezeten voor de thuisploeg. Maar de ballen vielen juist nu niet meer en bij de gasten ging het juist een stuk gemakkelijker. Sophie Donkervoort was met drie treffers in de laatste drie minuten erg belangrijk voor het maken van het verschil en zij zette dan ook de einduitslag van 26-30 op het scorebord.

Hiermee is de spanning weer helemaal terug voor wat betreft de kruisfinale-plaatsen. DeetosSnel staat nog wel op de tweede plaats met één punt voorsprong op Avanti en twee op TOP (Arnemuiden). Maar de Dordtenaren hebben een loodzwaar programma. Volgende week moeten ze op bezoek bij kampioen KCC/So natural en de week erna volgt de thuiswedstrijd tegen TOP, dat dus ook nog strijdt voor de tweede plaats.

Op papier heeft Avanti het gemakkelijkste programma met Oranje Wit thuis en Sporting Delta uit. Maar zoals eerder is gebleken is in deze poule zo’n beetje alles mogelijk. Een ding is zeker: als DeetosSnel beide wedstrijden wint dan is het de nummer twee… Wordt vervolgd.

Doelpuntenmakers DeetosSnel: Brett Zuijdwegt 7, Nout van der Wal 5, Björn van Rosmalen 4, Jimin de Vries 3, Maureen Oudman 2, Jordan de Vogelaere 2, Fenna van Lee-Zwang 1, Laura van der Linden 1, Mats van Gemert 1,

Doelpuntenmakers Avanti: Jordi van Zuidam 8, Sophie Donkervoort 5, Sijmen van den Bergh 5, Rick van den Blink 4, Thomas Reijgersberg 4, , Nikki Klijn 2, Nikki van Trigt 1, Stefan Hogervorst 1

Door: Marcel Roos