Volkan Tekin. Foto: Ilse Schrier
Tekst en interview John Peters. Foto en video: Via Cultura

In Wielwijk zijn we bewust voor de Turkse supermarkt gaan staan, omdat we niet alleen maar autochtone Nederlanders voor de camera willen krijgen. Na wat pogingen bij dames met kinderwagen en/of hoofddoek die onvoldoende Nederlands spreken of het gewoonweg te druk hebben, vinden we Volkan Tekin bereid om ons te woord te staan. In eerste instantie wil hij niet meewerken, omdat praten over wat je voor een ander doet niet bij zijn karakter en bij zijn cultuur past. Waarop ik hem vertel dat juist dit een zeer interessant thema is voor ons en hij dat voor de camera wil vertellen.

Volkan (Spreek Wolkan) Tekin is een jonge Turkse ondernemer met een bedrijf in de Dordtse binnenstad. Ik herken hem omdat hij enige tijd geleden in AD de Dordtenaar stond. Op de eerste vraag of hij iets doet voor een ander is zijn antwoord “ja”. Hij probeert goed te doen en probeert die mensen te ondersteunen die het wat minder hebben. Wat hij precies doet dat wil hij niet delen, omdat dat persoonlijk is. Hij is terughoudend om daarover te praten. De gedachte daarachter is dat wanneer je iets goed doet en dat vertelt, het idee kan ontstaan dat je dat alleen maar doet om jezelf een goed gevoel te geven of om ermee te pronken. Het heeft voor hem juist waarde wanneer je iets doet en daar niet over praat, zodat het tussen jou en die ander blijft. “Die gedachte vindt zijn oorsprong in ons geloof (de Islam), maar het is van persoon tot persoon anders hoe hij of zij ermee omgaat”.

Hij vindt het zeker belangrijk om iets voor een ander te doen. “Ik zeg altijd: Het leven is een grote reis”. ”Op die reis neem je vooral je ervaringen mee en dat is ook wat je achterlaat. Wat je materieel verdient is tijdelijk”. Daarmee doelt hij waarschijnlijk op dat er nog iets na dit leven is, waar je meer welkom bent wanneer je iets goed voor een ander gedaan hebt. Maar hij doelt er ook op dat anderen herinneringen zullen hebben aan jou wanneer je er niet meer bent.

“Dat je er iets voor terugkrijgt mag niet de achterliggende gedachte zijn, maar je krijgt er altijd iets voor terug”. En hier komt de ondernemer in hem naar boven: “Wanneer je onderneemt om veel geld te verdienen werkt dat niet, maar wanneer je onderneemt omdat het je passie is, komt het geld vanzelf”. Volgens mij zit Volkan vol met passie die we in Dordrecht goed kunnen gebruiken. Mission accomplished: Parel gevonden.