Ron Holleman. Foto: Ilse Schrier

Tekst en interview John Peters. Foto en video: Via Cultura

Bij het Vogelnest stikt het van de mensen die iets voor een ander doen. Ron Holleman is een van hen. Hij doet het interview vanuit zijn scootmobiel. Of hij eruit kan komen en of hij überhaupt kan lopen weten we niet, maar voor Ron schijnt het allemaal niet zo veel uit te maken. Hij straalt vooral rust uit en hij heeft verrassend veel energie voor iemand zittend in een scootmobiel.

Ron vertelt dat hij betrokken is bij een organisatie met de naam “Mag het ook lokaal zijn”. Afgelopen 5 september hebben ze voor het eerst een festival met Hollandse muziek georganiseerd op het Vogelplein. Speciaal bedoeld voor buurtbewoners met medewerking van lokale artiesten, die allemaal gratis optraden. Hij benadrukt dat het vooral een gezellige leuke middag was voor de “minder bedeelden”. Een betaalbare middag waar mensen lekker mee konden zingen en waar ze verzoekjes aan konden vragen. “Mag het ook lokaal zijn” wil langzaam uitbreiden en ze zijn bezig met het organiseren van een vergelijkbare activiteit in Sterrenburg. Ze willen in alle wijken iets doen, maar zijn ook in gesprek met schouwburg “Kunstmin”. Het zou mooi zijn wanneer de minder bedeelden ook eens in het “rooie pluche“ kunnen zitten. Hij liep al lang met het idee om een eigen versie van “Op volle toeren” te maken. Hij was in het verleden geluidsman voor een aantal zangers en wil graag iets terug doen. Een motivatie was ook het overwinnen van zijn “pleinvrees”.

Hij is ook bezig met de energietransitie. Nadat er een energiecoach bij hem thuis is geweest, is hij gevraagd een masterclass toe te spreken als ervaringsdeskundige. Dat was gisteren en hij heeft er een goed gevoel over. Hij heeft wel een paar leuke tips kunnen geven aan de deskundigen. Het bezoek van de energiecoach heeft ervoor gezorgd dat hij minder tocht heeft in huis en het zal ook een paar tientjes per jaar schelen aan energiekosten. Dat is toch mooi meegenomen als minderbedeelde. Maar ook als er niemand bij hem langs was geweest, had hij er iets aan gedaan. De reden daarvoor is heel simpel zegt hij: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”.