Johan Jutten. Foto: Ilse Schrier

Tekst en interview John Peters. Foto en video: Via Cultura

Voor de Jumbo in Sterrenbrug interviewen we begin september Johan Jutten. Hij vertelt dat hij “een op een” bijles heeft gegeven aan leerlingen van het Vmbo op het Daltoncollege, maar dat hij daar door “die Corona” mee is moeten stoppen. Tijdens de Lockdowns(s) was het niet mogelijk om les te geven, maar nu de scholen weer begonnen zijn, zit hij met een dilemma: “Ik wil terug, maar kan ik terug?” Hij vindt het dankbaar werk en hij mist het. Ook omdat hij gemerkt heeft dat hij er leerlingen echt mee helpt.

 

De vraag die hem dagelijks bezig houdt is: “Kunnen we alles weer doen en wordt alles weer normaal?” Ondanks dat hij zelf gevaccineerd is, wil hij mensen in zijn omgeving niet in gevaar brengen. Het verhaal gaat op dat moment dat je ook met vaccinatie niet voldoende veilig bent. Ook al zou hij niet zelf ziek worden wanneer hij geïnfecteerd wordt, dan is hij toch een risico voor zijn omgeving. En als er één ding is dat Johan niet wil, dan is het anderen in gevaar brengen.

Hij denkt na over oplossingen, zoals werken vanachter een spatscherm of een derde vaccinatie. Nu is zijn keuze simpel: Als hij kan voorkomen dat mensen ziek worden, door geen bijles te geven, dan doet hij dat dus niet. Johan heeft nog geen contact gehad met de school om te kijken of ze een oplossing hebben voor zijn dilemma, maar dat gaat hij wel doen.

”We doen net of er niets aan de hand is, maar dat is niet waar” zegt Johan. En heeft gelijk, want 7 weken later hebben we weer 7000 geïnfecteerden per dag. Wanneer ik eind oktober dit verhaal schrijf lijkt Johans verhaal representatief voor de moeite die we hebben om los te komen van “die Corona”. We willen dat alles weer normaal is, maar de vraag wanneer en onder welke voorwaarden dat zou zijn is actueler dan toen Johan erover sprak. Wanneer wordt alles weer normaal?