Gerben Gerrit Verhaar. Foto: Ilse Schrier.

Tekst en interview John Peters. Foto en video: Via Cultura

Op het Scheffersplein, vóór stripwinkel Sjors en met uitzicht op Scheffers Huiskamer en Visser’s Poffertjes loop ik Gerben Gerrit tegen het lijf. Gerben Gerrit, die er met zijn woeste baard uitziet of hij zo uit de tv-serie ‘Vikings’ is gestapt, blijkt een onderneming te hebben in de binnenstad. Sinds kort is hij gevestigd aan de Tolbrugstraat Landzijde. Voorheen zat hij in ‘Door’, dat momenteel verhuist naar ‘de Munt’. Aangezien dat gebouw een stuk kleiner is dan het oude Belastingkantoor kan niet iedereen meeverhuizen.

Gerben-Gerrit is grafisch ontwerper en maakt o.a. logo’s en posters. Hij doet dat ook regelmatig gratis. Wanneer hij kan helpen omdat er bijvoorbeeld weinig budget is en hij vindt dat het een groot belang heeft, dan vindt hij het leuk om te doen. Zo heeft hij voor Via Cultura ‘om niet’ een nieuw logo en een serie posters in een nieuwe huisstijl ontworpen. Hij weet dat ‘Via Cultura’ een belangrijke maatschappelijke rol vervult in Dordrecht en niet overloopt met bakken geld. De onderwerpen die Via Cultura aansnijdt dienen gehoord te worden en dus is daaraan bijdragen voor hem belangrijk.

Gerben Gerrit hoeft niet per se iets terug voor wat hij doet. Zeker niet in financiële zin. “Uiteraard moet er geld verdiend worden om te kunnen leven, maar ik geloof er heel erg in dat er op andere momenten iets bij je terugkomt”. Op de vraag of hij dat belangrijk vindt zegt hij: “Ja, ik vind het wel belangrijk om er iets voor terug te krijgen. Mijn hulp is niet onvoorwaardelijk, maar dat kan ook d.m.v. een wederdienst of een connectie die waardevol blijkt te zijn”. Hij gelooft dus echt in wederkerigheid. Iets dat in een stad als Dordrecht, die bestaat uit verbindingen tussen mensen, noodzakelijk is om het geheel goed te laten functioneren.