Ciska de Goede. Foto: Ilse Schrier

Tekst en interview John Peters. Foto en video: Via Cultura

In Stadspolders lopen we Ciska de Goede tegen het lijf. Zij komt uit een gezin dat altijd bezig is voor allerlei goede doelen. Zo lopen ze collectes voor het KWF en voor de Brandwondenstichting en zijn ze vooral actief voor gymnastiekvereniging DVO, wat staat voor ‘Door Vrienden Opgericht’. Zoals het in dat soort gezinnen gaat doet Ciska gewoon mee, zowel bij de collectes als bij DVO. Op de vraag waarom ze dat doet zegt ze: “Ik ben zo opgevoed”. Wanneer ik haar vraag of ze ook voor de Nierstichting zou lopen wanneer ze gevraagd zou worden zegt ze zonder bedenken “ja”.

Ciska sport sinds haar vierde jaar en ze heeft meegedaan aan de Nederlandse kampioenschappen ritmische gymnastiek, waar ze zelfs gouden medailles heeft gewonnen. Ze sport nog steeds bij DVO en ze doet aan fitness. Tot voor kort gaf ze ook les. Ze was 12 jaar oud toen ze begon met lesgeven. Eerst als assistent en later zelfstandig. Wanneer je er maar lang genoeg op zit en wanneer je trainster merkt dat je mogelijk zou kunnen stoppen, word je op een gegeven moment gevraagd om te helpen bij het les geven, waardoor je er als het ware inrolt. Ze heeft balletles gegeven aan de kunstschaatsers in Dordrecht en aan de turn-selectie van DVO. Daarna heeft ze lesgegeven bij de ritmische gymnastiek.

Lesgeven doet ze vanuit haar hart. Het is belangrijk anderen aan het sporten te krijgen en het is een manier om actief met de sport bezig te blijven nadat je zelf actief gestopt bent. Goed trainen vindt Ciska belangrijk, maar het is minstens net zo belangrijk dat de kinderen plezier hebben. Praten en lachen hoort gewoon bij sport.

Waardering vindt ze belangrijk. Ze vindt het fijn als ze bij de club zien dat je er veel voor doet, want het is veel meer dan alleen aan paar uur lesgeven. Er komt nog van alles bij. Maar het allermooiste is voor haar de lach op gezicht van de kinderen.