Foto: Kees Klok

De sloop van de kantoren aan de Spuiboulevard, waar het nieuwe stadskantoor moet verrijzen, is begonnen. Huis van Stad en Regio moet het nieuwe gebouw gaan heten. Een nogal pretentieuze naam. Jawel, Dordrecht is de ‘hoofdstad’ van de streek Zuid-Holland Zuid, onze burgemeester is hoofd van de gelijknamige veiligheidsregio en volgt in april zelfs Hubert Bruls op als voorzitter van het landelijk veiligheidsberaad, maar van de streekfunctie waar Dordrecht zich altijd op beroemt is nooit veel terechtgekomen. Een meerderheid van de Hoeksewaarders, bijvoorbeeld, trekt vooral naar Rotterdam voor boodschappen en vermaak en Breda is nog altijd zeer in trek bij de Dordtenaren als uitgaansstad, al is er op dat gebied in Dordrecht in de afgelopen decennia wel veel ten goede veranderd. Toch is die streekfunctie maar een mager ding en misschien is dat maar goed ook, want voor je het weet zit je met een Drechtstad, een fenomeen dat ik in mijn tijd op deze aardbol niet hoop mee te maken. Je hoort weleens dat het enige goede van Zwijndrecht het uitzicht op Dordrecht is en daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.

Een Huis van de Stad is wat mij betreft wel voldoende, laat die regio maar zitten. Dat Huis moet ook de openbare bibliotheek gaan herbergen. Ik heb ernstige twijfels bij de wijsheid daarvan. Op het ogenblik zit de bibliotheek op zo’n beetje de mooiste plek die je je als openbare instelling kunt wensen. In het bruisende hart van de stad, aan de Groenmarkt tegenover de Visbrug en de fietsenstalling van de firma Gebroeders de Witt. Verplaats je de ‘bieb’ naar de Spuiboulevard, dan gaat hij een veel marginalere positie innemen in een gebied waarvan we, ondanks alle fraaie tekeningen, nog maar moeten afwachten of het een bouwkundig succes wordt. Je haalt zo bij wijze van spreken een van de hartkleppen weg uit het hart van de stad. Ooit zat de bibliotheek in de Boterbeurs, daarna, als ik het me goed herinner, in gruwelijk mislukte en inmiddels alweer gesloopte nieuwbouw aan het Achterom en nu op een fantastische, sfeervolle lokatie. Het lijkt me onverstandig om hem daar weg te halen. Bovendien, wat gaat er daarna met het gebouw gebeuren? Je moet er toch niet aan denken dat er zoiets als een KFC in komt.

Ik vrees dat mijn twijfels de beleidsmakers niet zullen aanzetten hun plannen nog eens goed te overdenken voor het te laat is, ik weet wel zeker dat dat niet gebeurt. Jammer, want er is in onze stad in het verleden wel meer onherstelbare schade aangericht door slecht doordachte plannen. Iemand hoeft alleen maar een foto van het oude postkantoor aan het Bagijnhof op Facebook te zetten en de boel ontploft door de verhitte reacties. Dat moet toch te denken geven.