Ik werd er wel vrolijk van. Van dat filmpje dat ineens langskwam op social media, waarin vrolijk wordt gedanst in verschillende kamers. Het fleurt de dag een beetje op. Zo’n dag die de slome aanloop is naar alweer een persconferentie van de Snip en Snap van het kabinet. Wie nu denkt: Snip en Snap? Googlen maar. Willy Walden en Piet Muijselaar. Veertig jaar revue-geschiedenis. Tussen 1937 en 1977 trokken ze volle zalen.

‘Wat wordt gezegd in het Catshuis, blijft in het Catshuis’ is in ieder geval geen gezegde dat opgeld doet. Keer op keer lekken de voorgenomen maatregelen al voor de persconferentie uit. Dus wisten we voor de persconferentie al dat de kappers hun werkzaamheden kunnen hervatten en dat de avondklok nog drie weken langer van kracht blijft. Hoewel dat natuurlijk vrijdag weer anders kan zijn na het hoger beroep in het kort geding tussen de dansschoolhouder en de staat. Alhoewel, de reparatiewetgeving ligt al klaar en is al met stoom en kokend water door de Tweede en Eerste Kamer gejaagd.

Het water staat veel winkeliers en horeca-ondernemers aan de lippen. Ontoereikende steunpakketten van de overheid, de gedwongen sluiting en dramatisch lage omzetten die echt niet met ‘click & collect’ of strakjes met winkelen op afspraak worden goedgemaakt. Zoals voor café’s en restaurants natuurlijk met afhaal- of bezorgmaaltijden ook niet echt soelaas biedt. In Weekend Magazine sprak ik de afgelopen maanden regelmatig Dordtse ondernemers en ik zou niet graag in hun schoenen staan. Hoewel hun ondernemingsgeest, doorzettingsvermogen en creativiteit groot zijn.

Op twitter is ‘#klaarmetrutte’ al een tijdje trending. De peilingen wijzen er nog steeds op dat we in de loop van dit jaar het kabinet Rutte IV op het bordes zullen krijgen, maar mocht u nu het roer toch om willen gooien, kijk dan nog eens de gesprekken terug die ik op dit moment wekelijks voer met nieuwe kleine politieke partijen die nu nog niet in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd. Na de Piratenpartij, Volt Nederland en Code Oranje ontvang ik vrijdag a.s. In Via Cultura Weekend Magazine Yvette Luhrs van ‘Bij1’. Lijsttrekker Sylvana Simons bezorgt sommige mensen al rode vlekken in de nek als ze alleen maar vriendelijk “Goedendag” zegt en Bij1 wordt vaak neergezet als een typisch hoofdstedelijk fenomeen, maar het is waarschijnlijk de meest ‘inclusieve partij’ in ons land. Ik ben reuze benieuwd naar hun visie en partijprogramma.

Afgelopen week deed ik digitaal mee aan een gezellige pubquiz. Leuke avond hoor! Borrelpakketje erbij van een lokale kroeg, maar het versterkte de heimwee naar gezellig mensen ontmoeten op een terras of in het café. Dat lentezonnetje wakkert het verlangen naar sociaal contact natuurlijk enorm aan. Het blijft schipperen tussen het herstel van vrijheden en het bestrijden van de pandemie. Stiekem heb ik dan toch bewondering voor de lenigheid van premier Rutte die moeiteloos een spagaat maakt tussen die twee uitersten waarmee zijn kabinet te dealen heeft.

Ik zet dat YouTube filmpje ‘Ik doe een dansje” nog maar even aan. Vrijdag spreek ik Nick Wilschut, een jonge gast die met een vriend een ‘corona festival’ organiseert. Mooi, zowel dat filmpje als dat toffe idee van Nick. Want van bij de pakken neerzitten, wordt geen mens beter natuurlijk.