Aflevering OOI! over Corona was een groot succes

Op donderdagavond werd in de stationshal (CECD) de tweede aflevering van OOI! opgenomen, een talkshow gemaakt voor en door jongeren. In deze aflevering stond het onderwerp Corona centraal.

Jongeren

Presentatrice Anna Markvoort ontving verschillende jongeren die vertelden over de manier waarop zij de Corona-pandemie hebben beleefd. De eerste gasten waren drie jongeren die op het moment van de pandemie allemaal nog op de middelbare school zaten, Ewan Kuiters, Bryan Boonstoppel en Nijs Blokland. Het onderwijs was natuurlijk een van de zwaarst getroffen sectoren in deze periode. Online les was de orde van de dag. De jongeren reageerden hier heel nuchter op. “Iedere dag was hetzelfde, kwart voor 9 opstaan, 9 uur online les en daarna een beetje gamen tot je moest eten, daarna weer gamen en uiteindelijk weer gaan slapen”, vertelde Bryan over zijn routine. Hieruit bleek dat de pandemie door iedereen anders werd ervaren.

Na een intermezzo van de Leidse artiest Ratchet over zijn begin in de muziekwereld tijdens de Corona-periode schoven twee nieuwe gasten aan. Broers Siem & Tijn Groot vertelden over het ineens gescheiden moeten leven door de maatregelen. Ze woonden eerst samen. Vanaf het moment dat ze zich realiseerden dat dit een groot risico was, besloten ze om gescheiden te gaan leven. “Dit was ook wel gewoon even nodig”, vertelt Siem. “We zagen elkaar toch nog wel vaak genoeg”, vult Tijn zijn broer aan. Ook vertellen ze over nieuwe dingen die ze ontdekten tijdens de crisis en hoe ze handig inspeelde op het thuisonderwijs.

Uit verschillende straatinterviews bleek ook dat de polarisatie in de samenleving heel groot was, de een vertelde dat “Het eigenlijk wel lekker relaxed was”, terwijl de andere “Blij” was toen het achter de rug was.

Voordelen & Nadelen

Rapper Jones (Joey van Geenen) zorgde tussen de interviews door voor de muzikale ondersteuning van de avond, na zijn laatste nummer schoof ook hij aan bij de talkshowsetting, net aan de weg timmerend aan zijn muziekcarrière, begon de pandemie en moest hij samen met zijn collega’s eigenlijk weer van vooraf aan beginnen. Hij legt uit wat hij anders zou doen als hij het voor het zeggen had, maar dat hij ook begrijpt dat bepaalde maatregelen nodig waren. “Voor de kwetsbare risicogroepen was het nodig om dit te doen”.

Jeugd participatie-expert Marco de Laat was ook aangeschoven voor het laatste gesprek van de avond, hij legt uit hoe de Corona-pandemie in relatie tot zijn werk impact heeft gehad. “Ik vind dat de overheid meer de nadruk had moeten leggen op de mentale gezondheid van jongeren dan op de fysieke gezondheid van jongeren zoals ze nu gedaan hebben”. Doelt hij op het feit dat al heel snel alle sporten verboden werden, de scholen werden gesloten en de anderhalve meter maatregel in het leven werd geroepen. “Ik was ook ontzettend blij toen de regering bekend maakte dat de scholen in ieder geval open bleven”.

Jesse Oldeboom heeft de tijd van de pandemie aangegrepen om zijn artistieke kant meer te benutten. Hij begon namelijk met schilderen in deze periode en leerde zichzelf zo beter kennen. Hij zegt dus juist ook positieve dingen uit deze periode te hebben gehaald. “Per toeval ben ik erop gekomen, doordat ik veel vrije tijd had”. Hij is blij dat hij deze ontwikkelingen ook door heeft kunnen zetten.

De presentatrice zette het publiek voor enkele stellingen, hieruit bleek dat de pandemie voor veel verschillende inzichten heeft gezorgd over veel verschillende onderwerpen als de avondklok, social media en de manier waarop de overheid het heeft aangepakt.

Volgende week staat er weer een nieuwe aflevering van OOI! op het programma, dan staat het onderwerp diversiteit en inclusie centraal. Op donderdag om 20.00 uur zal deze opname plaatsvinden in de Biesboschhal, kom gerust een kijkje nemen!