Er was, zoals zo vaak, weer veel te veel te doen in het afgelopen weekend. Open Monumentendagen bijvoorbeeld. Ik mocht zaterdagochtend een groep dames rondleiden in het Nationaal Onderwijsmuseum om hen meer over dit bijzonder fraaie gebouw en de architect Sybold van Ravesteyn te vertellen. Erg leuk om te doen.

Het was ook het weekend van het ‘7e internationaal micro festival’. Een door Damiët van Dalsum georganiseerd festival waar de crème de la crème van het internationale poppenspel voorstellingen speelt. Damiët van Dalsum geldt als één van de meest boeiende pleitbezorgers van deze vorm van kunst en theater in de wereld. Dat hebben wij dan zomaar in Dordrecht te bieden.

Ik bezocht vrijdagavond in ‘De Oude school’, een werkelijke prachtig intiem theatertje in Dubbeldam, de voorstelling Carte Blanche. De Israelische kunstenares en performer Michal Sveroni speelde deze voorstelling voor het eerst in Europa en speelde de voorstelling ook voor het eerst in de Engelse taal.
Ik vroeg haar hoe zij zelf de voorstelling, die veel meer biedt dan alleen maar poppenspel, zou karakteriseren. Zij noemt het ‘Paint Theatre’. Het is een energieke, heel verrassende en indringende voorstelling over familiebanden en het gemis binnen families dat zoveel Joodse families ervaren. In verhalen over Joodse families is de holocaust nooit ver weg, zegt ze daar zelf over.

De wijze waarop zij haar ouders en andere familieleden in de voorstelling laat zien is indrukwekkend. Verlatingsangst en de hechtheid van familiebanden zijn verder de rode draad in het verhaal, dat zij met verf en vaart vertelt. Hoe zij dat doet is echt fenomenaal. Wat dat betreft is het gewoon jammer dat zij met deze voorstelling in dat sfeervolle kleine zaaltje stond en niet op de planken in bijvoorbeeld Schouwburg Kunstmin.

Dordrecht mag trots zijn op dit kleine, maar heel bijzondere festival dat Damiët van Dalsum organiseert. Dit jaar met als centraal uitgangspunt ‘uitwisseling van culturen’. Het festival ligt inmiddels alweer achter ons. Wie het een volgende keer niet wil missen, hou de culturele agenda in de gaten en wie meer wil weten over Damiët van Dalsum; kijk de aflevering van Via Cultura Zomereditie eens terug die ik alweer een jaar geleden met haar maakte. Of bezoek haar poppentheater op de Aardappelmarkt in Dordrecht.