DORDRECHT. Café de Pul aan de  mag voorlopig open blijven. Dat heeft de rechtbank Rotterdam bepaald in een kort geding dat de eigenaren hadden aangespannen tegen burgemeester Brok.

Het café hoeft niet te sluiten in afwachting van de behandeling van het bezwaarschrift van de eigenaren. De commissie voor bezwaarschriften behandelt het bezwaar op 20 februari.

Op 14 december vorig jaar besloot de burgemeester De Pul een sluiting van zes maanden op te leggen naar aanleiding van verschillende incidenten. Ten eerste heeft de politie in de zomer geconstateerd dat een vaste bezoeker vanaf het terras herhaaldelijk in harddrugs handelde. Ten tweede was er in augustus een vechtpartij met gewonden in het café. De sluiting voor zes maanden zou vandaag in zijn gegaan. Het café ligt in een gebied dat bijzondere aandacht heeft van de gemeente, politie en Openbaar Ministerie. De leefbaarheid in het gebied wordt op momenten ernstig aangetast door overlast, drugsverkoop en ondermijnende activiteiten.

De rechtbank erkent dat de burgemeester het besluit tot een sluiting van zes maanden mag nemen naar aanleiding van dit soort incidenten. In het horecahandhavingsbeleid staan daarover duidelijke richtlijnen, constateert de rechter. Hij vindt wel dat de burgemeester het besluit beter moet motiveren. Ook vindt de rechter dat er gezien de lange tijd tussen de incidenten en de daadwerkelijke sluiting geen spoed is. Daarom heeft de rechtbank bepaald dat bij een maatregel tot sluiting van het café deze pas mag ingaan twee weken na de beslissing op bezwaar. De burgemeester zal snel na het advies van de bezwaarcommissie een besluit nemen.