Beter Voor Dordt legt de tweets van eigen raadsleden aan banden nu berichten van BVD'ers Donnie Greve en Eline van der Vorm tot een storm kritiek hebben geleid. Tweets moeten voortaan terughoudend zijn, aldus BVD.

DORDRECHT.  ,,De fractie heeft afgesproken zeer terughoudend te zijn met tweets die geen relatie hebben met ons programma en onze inzet voor de inwoners van Dordrecht.” Dat verklaren wethouder Piet Sleeking en fractievoorzitter David Schalken van de lokale partij.

Sleeking en Schalken reageren met die koerswijziging op omstreden berichten van gemeenteraadsleden Greve en Van der Vorm aan het adres van politieke partij Denk.

Denk haalde in de stad bovengemiddeld veel stemmen. Greve noemde de Dordtse steun aan die partij zorgelijk en repte over Islammetje Kuzu, terwijl Eline van der Vorm berichtte over een kudde Erdogan-poedels. De berichten zijn bij veel Turkse Dordtenaren en de eigen partijleiding compleet verkeerd geschoten. De toon werd krenkend en ongepast gevonden.

Sleeking en Schalken melden dat het bestuur en de fractie de tweets hebben besproken: ,,David Schalken heeft als fractievoorzitter afstand genomen van verschillende uitingen, die geen relatie hebben met ons programma en onze doelstellingen, die door anderen als kwetsend kunnen worden ervaren.”

De nieuwe regels voor betamelijk Twitter-gedrag zijn opmerkelijk. Eerder waren tweets met gepeperde meningen op persoonlijke titel geen probleem bij BVD, maar die tijd lijkt voorgoed voorbij.

De twee partijleiders van BVD verklaren dat de lokale partij juist een afspiegeling is van de Dordtse samenleving en dat de partij juist groot is geworden door haar inzet voor de stad. ,,We hebben ons daarbij op een actieve en positieve wijze ingezet waarvoor we ook de waardering hebben gekregen van onze inwoners. We willen als lokale partijen terughoudend omgaan met het reageren op allerlei nationale en internationale politieke ontwikkelingen”, zo luidt het.

,,Wanneer mensen niet terughoudend zijn in hun tweets, spreken we hen er op aan. Meer instrumenten hebben we niet”, licht Schalken toe. Greve en Van der Vorm hebben gisteren niet nader gereageerd op vragen van deze krant. Ook de fervente Twitteraar Martijn Groeneweg van BVD, die zijn mening op social media vaak niet onder stoelen of banken steekt, reageerde gisteren niet.