Foto: Het Eetschap

De grote charme van Wortel Schieten is het bottom-up karakter ervan. Het Eetschap ontwikkelt bewust naar lokale initiatieven die van onderaf ontstaan en tot wasdom komen. Misschien wel als parallel met het zaaien, telen en oogsten van groenten is het ook een kwestie van zaaien en oogsten in het sociaal domein.

Via Cultura is zo’n partner natuurlijk. Die brengen nieuwtjes en programma’s vanuit de haarvaten van de stad. Drechtstadsboer doet dat op het gebied van de lokale voedselketen. Het is echt verbazingwekkend wat er allemaal aan prachtige producten in en rond Dordt worden verbouwd, terwijl supermarktketens groenten uit verre landen in hun schappen leggen. De ecologische voetstap die je in de supermarkt achter laat is oneindig veel groter dan wanneer je kiest voor lokale producten. Datzelfde geldt natuurlijk voor het voedselbos of voor in de kas van de Oude beer gekweekte groenten.

Wij willen wat dat betreft ook mooncake (www.mooncake.nl) niet onvermeld laten. Misschien niet direct  Dordts, maar Jonneke de Zeeuw wijst je de weg naar plekken waar je gegeten moet hebben, plekken die onterecht onderbelicht blijven en naar plaatsen waar diversiteit en inclusie centraal staan. Ze is een toonaangevend foodblogger en komt binnenkort in Dordrecht van alles vertellen over haar visie op een divers en inclusief voedsellandschap. Dat sluit natuurlijk naadloos aan op de grondgedachte van Wortel Schieten.

De crowdfunding van Wortel Schieten heeft nog een paar dagen te gaan. Er is al veel gedoneerd; al 84% van het streefbedrag is er. Hoog tijd dus voor een eindsprint om tot dat streefbedrag te komen.

Foto: Het Eetschap

Dus kruip achter jouw laptop en surf naar www.voordekunst.nl en zoek naar ‘Wortel Schieten Expositie’ en geef dit initiatief nog net even dat laatste zetje dat nodig is om een prachtige expositie te kunnen gaan organiseren. Omdat de ontmoeting met de nieuwe Nederlanders zo mooi is geweest en de uitwisseling op het gebied van de verschillende eetculturen de deelnemers in elk opzicht heeft verrijkt. Omdat het zo fijn is dat er in Dordt initiatieven zijn die spontaan ontluiken en ontkiemen in de stad en die vorm krijgen omdat Dordtenaren daar simpelweg met elkaar de schouders onder zetten.

Nog even wat support voor dit project door een bijdrage te doen in de crowdfunding. Dan zien wij elkaar vast en zeker bij de opening van de foto-expositie over Wortel Schieten. Tot dan!

Het Eetschap