Dinsdagmiddag sloot ik met m’n Taalmaatje een traject van een paar maanden af, waarin ik met hem optrok en wekelijks met hem bezig was zijn taalvaardigheid te vergroten.
Dat gebeurt om iets te doen aan laaggeletterdheid. Irene Koene (Gewoon Dordt) is met Bo Aarsbergen de drijvende kracht achter dit project. Dordrecht heeft een bovengemiddeld aantal ‘laaggeletterden’. Voor de meesten van hen is Nederlands gewoon hun moerstaal, maar ze hebben het toch niet helemaal onder de knie.

Dat is niets om je voor te schamen. Al rustte er lang een taboe op. Gelukkig zijn er projecten zoals Taalmaatjes en een goed lesaanbod, o.a. bij Sagènn. Mensen die te kampen hebben met laaggeletterdheid lopen op veel manieren tegen praktische problemen aan. Of dat nou voor de kaartjesautomaat op het station is of op de website van een online-shop.

Mijn maatje wilde vooral veel hardop oefenen met lezen en daaromheen hebben we wat aan zinsdelen en ontleden gedaan. Voor dat lezen gebruikten wij ‘Vrouw of vos’ van David Garnett. Een prachtig verhaal over een vrouw die in een vos verandert. Zijn leesvaardigheid en snelheid nam toe.

Als afsluiting bezochten we de nieuwe expositie in het Nationaal Onderwijsmuseum: ‘boom roos vis’. Over de ontwikkeling van het leesonderwijs in Nederland en over de bijzondere rol die frater Ceasarius, ‘de leesvader van Nederland’, daarin vervulde. We boffen met zo’n fijn museum in de stad. Ook deze nieuwe expositie is een aanrader. Meedoen met Taalmaatjes is dat ook. Misschien zie ik u wel bij het volgende project dat Irene en Bo hiervoor opstarten.