Via Cultura Zomereditie - Marjolein Meijers, en muzikale act van Thisgirlslife

DORDRECHT.  Zomereditie

De vaste uitzendlocatie die Via Cultura voorlopig heeft, opent nieuwe mogelijkheden. Je kent Via Cultura natuurlijk van de twee uur live-radio die wij op donderdagavond maakten vanuit wisselende locaties met iedere week een andere presentator uit die prachtige poule met betrokken mensen. Daar hebben wij de ‘Facebook live’ aan toegevoegd en uiteindelijk een complete livestream.

Op de vaste locatie hebben wij meer ruimte om met beeldregistratie te experimenteren en daarin al opgenomen vlogs te verwerken. Het idee ontstond om in de zomer – normaal de periode waarin de wekelijkse radio stil valt – een live programma te gaan maken met daarin een enorme uitdaging: twee uur live, één gast. Omlijst met een live-artiest die zes nummers komt spelen. Echt een uitdaging, want een interview dat twee uur duurt, vergt een andere voorbereiding dan korte interviews en een snelle wisseling van onderwerpen en gasten. Ook technisch is het een heel karwei. Hans de Bruijn, Paul Henderson. Paul van der Steen, René van Antwerpen en Eric van den Berg hebben op afgelopen donderdagavonden, soms bij temperaturen boven de dertig graden, een enorme klus geleverd. Ilse die productie en regie (nee, niet met een oortje) verzorgt, met mij nadacht over de gasten en over de filmpjes die wij wilden tonen in die twee uren is van onschatbare waarde gewest voor het uiteindelijke resultaat.

Onze eerste gast is Geert ter Steeg (The Movies) geweest, die graag bereid was om te komen en die ons stimuleerde om in onze rol te groeien. “Ik verwacht dat jullie beter worden met ieder programma”, was zo ongeveer zijn boodschap. Luuk Geers verzorgde de muzikale bijdrage. Na Geert ontvingen wij Riet Duykers, het Dordtse gezicht van de Buitenwacht in Oud-Krispijn en van het Platform tegen Armoede. Francesco Daniël tekende voor de muziek. Wat was het leuk dat wethouder Peter Heijkoop speciaal voor Riet tijdens zijn vakantie met zijn eigen smartphone een videoboodschap opnam voor Riet. Daarna was de beurt aan Arina Nickolson met daarbij Joop Vastenhoud en Berry Jansen voor een doorleefde blues.

De vierde editie ontvingen wij Marjolein Meijers, in heel Dordrecht bekend van ‘Kunstmin Live’ en van haar eigen shows en muziek. Zelf was ik ook bijzonder nieuwsgierig naar die prachtige periode dat zij de helft van ‘De Berini’s’ was. This Girl’s Life is komen optreden. Zij deed twee nummers begeleid door haar vader en – die wisselwerking gaf een extra dimensie aan het programma – ook twee nummers met Marjolein. Helemaal super was het dat Marjolein afsloot met een liedje dat al jaren tot één van mijn favoriete ‘Berini-nummers’ behoort. Sowieso een heel toffe afsluiting. Ook leuk is, dat bij de derde en vierde Zomereditie al wat publiek is komen kijken.

Wij waren van plan vier ‘Zomeredities’ te maken. Maar we hebben de smaak te pakken. Wij maken een vijfde. Donderdag 3 september a.s. Is Gerhard Lentink, de grote man van de monumentale houten beelden, onze gast. Nova Novella komt optreden en – hoe leuk is dat – zo zijn ingegaan op mijn suggestie een versie van het lied ‘Summertime’ te laten horen. Ik ben reuze beniuwd. Met deze laatste aflevering ronden wij ‘Via Cultura Zomereditie 2020’ af. Het gehele team heeft er met groot enthousiasme aan gewerkt. Doe mij een plezier en kom deze laatste uitzending kijken in de Biesboschhal, de thuisbasis van onze gastheer SITY Youniversity en sinds begin augustus ook onze inspirerende set. Daarvoor overigens alle dank aan Boy Bastiaans die de prachtige meubelen ontwierp waarop wij onze gasten ontvangen.

Als presentator ben ik trots op dit teamwork. We gaan nog een laatste keer knallen. Daar heb ik ongelooflijk veel zin in!

Gertjan Kleinpaste,

presentator.