Door faillissementen en reorganisaties verliezen veel mensen plotseling hun baan. Toch is voor het rouwen om werk maar weinig aandacht.

Het coronavirus hakt er zwaar in. Dordrecht is veel steden voorbijgestoken met de meeste besmettingen.

Wat me het meest opvalt om mij heen: de angst dat je door het coronavirus geruïneerd zal worden. Hoe kom je rond en ga je op het einde van de maand je huur of hypotheek betalen? Daar liggen ze wakker van.

Om het leed een beetje te verzachten, wordt er heel veel gebeld, met familie, met vrienden. Mekaar fysiek zien zit er niet in. Workouts worden nu online via sociale media gedaan. De docent zet de camera van de computer op en 25 anderen oefenen de gedemonstreerde yogales in hun woonkamer.

Soms organiseer ik een quarantini, online drankjes drinken met vrienden. Onberispelijk en sociaal van op een afstandje. FaceTime is the limit. Elk nadeel heeft dus zijn voordeel. Het leven draait een keer minder rond consumptie en materialisme, meer om menselijke relaties.

Wat deze coronacrisis extra lastig maakt: er is geen tijdslijn.

Corona is niet alleen gevaarlijk voor ons lijf. Het virus richt ook veel emotionele schade aan. De pijn snijdt diep. Ik ken een paar ontslagen mensen uit mijn directe omgeving. Met de economische achteruitgang dreigt ook een soort sociale recessie: de worsteling met heftige emoties zoals rouw, verlies en vereenzaming. Het verdriet over de vele dingen die plat gezegd “naar de klote” dreigen te gaan.

Wat ook opvalt: de drankverkoop werkt hier in Dordt als een tierelier. Het wordt zelfs door diverse culturele en maatschappelijke organisaties beschouwd als een belangrijke aanvulling. Stichting Stadslandbouwkas ‘De Oude Beer’ verkoopt echte DOBB (de Oude Beer bier) en Poppodium Bibelot bierpakketten. Alle online-drankwinkels floreren nu.

Maar: ik heb in deze coronatijd ook een opdracht, een echte missie: nauwgezet (en soms wanhopig) informeren uit en over dit gekke eiland. Het is bijna een morele plicht. Ik ben een soort oorlogsverslaggever nu.

Overal zie ik intussen verlies: verlies van banen, verlies van spaargeld, verlies van levens, verlies van zekerheden. Er zal altijd die gedachte zijn: er was een leven voor en een leven na corona.