DORDRECHT.  De Plus-supermarkt op het Damplein in Dubbeldam moet bij de uitbreiding een geluidsscherm rond het parkeerterrein bouwen. Verder mijden vrachtwagens voortaan de Damstraat. Zij gaan de supermarkt inpandig bevoorraden.

Eigenaar Pel ‘t Lam is al sinds 2012 bezig om zijn supermarkt uit te breiden. Nu hoopt hij na de zomer te kunnen starten. De huidige winkel heeft 1.100 vierkante meter verkoopoppervlak. Na de uitbreiding wordt dat 1.700 vierkante meter. Om dat mogelijk te maken heeft ‘t Lam het naastgelegen pand van assurantiekantoor BeneVia aan de Dubbelsteynlaan aangekocht. Dat wordt gesloopt. De buurwoning aan de andere kant wilde de super ook slopen, maar dat mag niet van de gemeente. Die wordt daarom verhuurd of verkocht.

Om klanten meer parkeerruimte en vrachtwagens meer manoeuvreerruimte te bieden, heeft de Plus het achterliggende terrein van voorheen garage Monster aangekocht. De vrachtwagens hoeven straks niet meer door de smalle straten van de woonbuurt. Rechts van de ingang van de super, komen twee markthallen, waar de vrachtwagens ’s ochtends tussen zeven en half negen geruisloos naar binnen rijden, manoeuvreren op het eigen parkeerterrein, en overdekt en met de deur dicht hun waren lossen. Nu vindt de bevoorrading nog plaats via de achterzijde of staan de vrachtwagens tijdelijk op de Dubbelsteynlaan West.

Toch dienden bewoners van de Damstraat en andere buren bezwaren in tegen de uitbreidingsplannen. Zij vrezen meer verkeersoverlast, onveilige situaties en schade aan hun woningen. Volgens de gemeente verbetert het plan juist de situatie. Wel moet de Plus een geluidscherm van maximaal drie meter hoog rond het parkeerterrein bouwen. Dat absorbeert 7 decibel aan geluid.

De supermarkteigenaar heeft nog geprobeerd zijn buren tegemoet te komen, maar dat overleg heeft niet geleid tot het intrekken van de bezwaren. Bezwaarmakers kunnen nog naar de Raad van State stappen.

De Nettorama op het Damplein maakte bezwaar omdat het bedrijf vindt dat er een overaanbod aan supermarkten dreigt te ontstaan. Uit vergelijkend onderzoek blijkt echter dat het aanbod in Dordrecht onder het landelijk gemiddelde zit.

Andere ondernemers hebben de gemeente juist gevraagd haast te maken met de plannen omdat een grotere Plus het hele Damplein ten goede komt. De uitbreiding van de supermarkt sluit sluit mooi aan bij de opknapbeurt van het Damplein.

Ontwerp Dubbeldamse winkeliersvereniging: Damplein-impressie vanaf de Dubbelsteynlaan Oost, met links het verblijfsgebied en rechts het omhaagde parkeerterrein. Het plein wordt beter bereikbaar, verkeersveiliger, prettiger om te verblijven en te wonen én er komt meer parkeerruimte.