Foto: Ilse Schrier

Op 10 september om 09.00 uur geeft wethouder Rik van der Linden samen met voorzitter Marjan van Gerwen van Stichting Brugwachtershuisjes het startsein voor verder hergebruik van vijf brugwachtershuisjes in Dordrecht. Dit valt mooi samen met het thema duurzaamheid van de Open Monumentendagen en de speciaal daarvoor ontwikkelde pocketwandeling langs de brugwachtershuisjes. Dit doen zij bij het brugwachtershuisje van de rijksmonumentale Engelenburgerbrug omgebouwd tot tiny office. Ook de brugwachtershuisjes van de Draaibrug, Boombrug, Riedijksbrug en Prins Hendrikbrug zijn deze dagen open. Download de gratis pocketwandeling ‘hergebruik brugwachtershuisjes’ op www.monumentenindordrecht.nl en laat je verrassen door deze bijzondere huisjes.

Draaibrug: een zoektocht naar verbinding

Op deze locatie maakt u kennis met het project ‘De eenzame rups, een zoektocht naar verbinding’ van maatschappelijk werker en kunstenaar Petra Roelofs. Petra: “Ik werk graag samen waardoor er mooie verbinding en creaties ontstaan die de omgeving voor een ieder mooier kleuren.” Initiatiefnemers aanwezig za 10 en zo 11 september 12-16 uur i.s.m. Arty Plant Market, KANS voedingsadvies en café restaurant Rebel Rebel.

Engelenburgerbrug: De Uitkijk & datavragen

In dit brugwachtershuisje zit een tiny office. U vindt hier De Uitkijk & datavragen van de stad door dataspecialist Paul Suijkerbuijk. Hij deelt de ruimte met Sprits Concepten, specialisten op het gebied van verhalen en de drijvende krachten achter lichtkunstroute Dwaalspoor.

Initiatiefnemers aanwezig: za 10 en zo 11 september 10-16 uur.]

Boombrug: thema hergebruik en meer

Maken & Meer heeft haar eerste eigen Stäk in het brugwachtershuisje op de Boombrug: Mini Stäk. Bezoekers staan bij dit pareltje letterlijk stil bij het thema ‘hergebruik’. Maandelijks is er een mini expositie over hergebruik en wekelijks neemt Via Cultura een vodcast (podcast en vlog) op met verschillende gasten. Initiatiefnemers aanwezig: zaterdag 10 en zo 11 september van 11-17 uur.

VIDEO BOOMBRUG:

Riedijksbrug: studio voor ontwerpen, experimenteren en mijmeren

Grafisch ontwerper Wouke Boog is de nieuwe gebruiker van het huisje op de Riedijksbrug. Wouke: “Het is een perfecte plek om te ontwerpen en te experimenteren, maar ook om te flierefluiten of te mijmeren. Geen afleiding, maar wel een geweldig uitzicht.” Initiatiefnemer aanwezig za 10 en zo 11 september 11-14 uur.

Prins Hendrikbrug: meet & greet Brugwachter Teus

In dit brugwachtershuisje woont brugwachter Teus al sinds 2018. Hij is een begrip geworden en een vast punt voor iedereen die de brug passeert. Brugwachter Teus is een kunstproject van kunstenaar Jan Stroeve. Al zijn avonturen kan je ook volgen via Facebook!

Meet & greet en op foto met Teus zaterdag 10 september van 15-17 uur

Overbruggen Dordrecht
Hergebruik van brugwachtershuisjes startte in Dordrecht met het project Overbruggen, kunstroute Dordtse brugwachtershuisjes. In zes brugwachtershuisjes was, van eind 2017 t/m eind 2019, kunst van lokale kunstenaars te zien. In 2022 zit Brugwachter Teus nog altijd in zijn huisje, maakt van alles mee en is bekend bij iedere Dordtenaar. Vier brugwachtershuisjes heeft Stichting Brugwachtershuisjes officieel in beheer gekregen van de gemeente. Er is nu niet alleen kunst van buitenaf te bekijken, maar je kunt de nieuwe gebruikers ook bezoeken. Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Dordrecht en erfgoedlijn Waterdriehoek van de Provincie Zuid-Holland.

10 jaar Stichting Brugwachtershuisjes
2022 is een jubileumjaar. Vanaf haar oprichting in 2012 is de Stichting Brugwachtershuisjes actief om eigenaren en potentiële gebruikers bewust te maken van de waarde van de kleine brugwachtershuisjes, die, door het op afstand bedienen van de bruggen, leeg zijn komen te staan. Zij doet dit door het hergebruik van de huisjes te stimuleren. Dat kan tijdelijk zijn, met een cultureel programma, maar ook definitief door de huisjes te verhuren met een nieuwe functie, zoals kantoor- of kioskruimte. Projectleider en medeoprichter van de stichting Lotti Hesper kijkt terug op hele mooie en originele resultaten in het hele land, maar ze kijkt ook vooruit. “Het is geweldig om het jubileum in Dordrecht te vieren met het in hergebruik nemen van nog eens drie brugwachtershuisjes! Op naar de volgende projecten met onder andere brugwachtershuisjes van Rijkswaterstaat op de Zwijndrechtse brug, Merwedebrug en Wantijbrug.”